Redactie - 13 september 2021

FT: China dwingt Alipay tot opsplitsen activiteiten

FT: China dwingt Alipay tot opsplitsen activiteiten image

Alipay van het Chinese Ant Group moet van de Chinese autoriteiten activiteiten gerelateerd aan leningen onderbrengen in een aparte organisatie. Ook moet het bedrijf data gaan overhandigen aan een joint venture die deels eigendom is van de Chinese staat.

Dit meldt de Financial Times op basis van anonieme bronnen. Alipay en de Chinese overheid zijn al langer in een strijd verwikkeld. De Chinese overheid droeg Alipay eerder al op het Huabei en Jiebei af te stoten. Huabei tovert de Alipay wallet om tot een soort creditcard, terwijl klanten via Jiebei kleine ongedekte leningen kunnen aangaan.

Aparte applicatie

Nu draagt de Chinese overheid Alipay naar verluid op Huabei en Jiebei onder te brengen in aparte applicaties. Daarnaast moet Alipay gebruikersdata overdragen aan een ratingbureau, dat een joint venture is met de Chinese overheid.

De maatregel lijkt onderdeel van toegenomen aandacht vanuit de Chinese overheid voor de macht van digitale bedrijven en techbedrijven in het Aziatische land. Het land draait al langer de duimschroeven aan bij dergelijke bedrijven. Zo kondigde het onlangs ook maatregelen aan tegen gamingbedrijven.