Lodewijk Asscher aanjager voor Centrum voor Veiligheid en Digitalisering

11-09-2021 | door: Witold Kepinski

Lodewijk Asscher aanjager voor Centrum voor Veiligheid en Digitalisering

Lodewijk Asscher is benoemd tot aanjager van het nieuwe Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn, waarvan de Universiteit Twente één van de oprichters is. De UT bundelt in dit centrum de krachten rondom veiligheid en digitalisering met de Koninklijke Marechaussee, de Politieacademie, hogeschool Saxion, Aventus, de gemeente Apeldoorn en Apeldoornse bedrijven. Daarmee vormt dit centrum een unieke samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en de werkpraktijk.

In dit kenniscentrum maakt aanstormend talent van de Politie en Koninklijke Marechaussee kennismaken met de nieuwste forensische digitale opsporingstechnieken en digitale aanpak van ondermijning. Maar ook medewerkers van maatschappelijke organisaties en bedrijven kunnen er op maat gesneden onderwijstrajecten volgen op het terrein van cyber security en cyber crime. Deze trajecten dragen bij aan een veilige- en verantwoorde toepassing van sleuteltechnologieën. Ook kunnen studenten de bachelor Integrale Veiligheidskunde (HBO) volgen en als zij klaar zijn doorstromen in een op maat gesneden masterprogramma (WO).

In aanloop naar een nationaal kenniscentrum zijn er door de deelnemers verschillende initiatieven gestart. Zo loopt er bij Universiteit Twente een onderzoeksproject voor ondernemers en een leergang voor Achmea en de Belastingdienst. Saxion is gestart met de opleiding Integrale Veiligheidskunde in Apeldoorn. Daarnaast bereiden alle partijen een nieuw onderwijs- en onderzoeksprogramma voor dat komende jaren in Apeldoorn vorm krijgt.

Lodewijk Asscher gaat zich, gezien de urgentie van deze thema’s op landelijk niveau, de komende twaalf maanden inzetten als aanjager voor het Centrum. Asscher: “Veiligheid is steeds meer digitale veiligheid geworden. De afgelopen jaren zag ik vanuit de Haagse politiek de urgentie toenemen om hier wat aan te gaan doen. Ik wil me daarom inzetten om dit centrum een succes te maken. Straks is Apeldoorn de plek waar nieuwe innovatie plaatsvindt en de medewerkers van de toekomst op dit relevante thema worden opgeleid”.

Apeldoorn is verheugd dat Lodewijk Asscher wil bijdragen aan de ontwikkeling van dit centrum. Wethouder Jeroen Joon: “Ontwikkelingen op het terrein van digitalisering en informatietechnologie gaan razendsnel. Dat geeft veiligheidsrisico’s bij bedrijven waar ik dagelijks mee spreek. Het is daarom van belang dat we in een brede coalitie van kennisinstellingen en bedrijven gedegen samenwerken aan deze opgave.”

Terug naar nieuws overzicht
Security