Gartner: Leg focus op hyperautomatisering en intelligent composable business

11-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Leg focus op hyperautomatisering en intelligent composable business

Hyperautomatisering en intelligent composable business zijn de belangrijkste strategische trends die CFO's onmiddellijk moeten aanpakken. Dit stelt onderzoeksbureau Gartner.

"Deze trends weerspiegelen de noodzaak voor financiële leiders om zich snel en efficiënt aan te passen aan snel veranderende zakelijke omstandigheden", zegt Alejandra Lozada, senior director research in de Gartner Finance Practice. “Hyperautomatisering benadrukt het belang van het overstappen van handmatige en belastende processen naar geautomatiseerde processen die gemakkelijker kunnen worden aangepast aan veranderende bedrijfsomstandigheden. Intelligente composable business benadrukt de noodzaak voor financiële leiders tot het creëren van flexibele systemen en mogelijkheden die indien nodig kunnen worden aangepast.”

Gartner-experts adviseren CFO's de focus te leggen op twee trends die directe actie vereisen. Gartner waarschuwt dat een gefragmenteerde en ondoordachte technologische benadering waarschijnlijk de potentiële voordelen van digitalisering beperkt.

Trend 1: Hyperautomatisering

Gartner voorspelt dat organisaties tegen 2024 de operationele kosten met 30% verlagen door het combineren hyperautomatiseringstechnologieën met opnieuw ontworpen operationele processen. Bij het nadenken over automatisering zijn veel CFO's in de val gelopen door overmatig gebruik te maken van één enkele technologische tool: robotic process automation (RPA). Zij ontdekken echter dat RPA niet kan worden geschaald om een groot deel van de financiële processen te automatiseren.

"CFO's moeten begrijpen dat RPA slechts een onderdeel is van de toolbox voor hyperautomatisering, die naast andere tools ook kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML), event-gestuurde software-architectuur en intelligente business process management suites (iBPMS's) omvat," zei Lozada.

Gartner raadt CFO's aan om prioriteit te geven aan investeringen in financiële automatisering door een iteratieve, meerjarige roadmap naar hyperautomatisering te creëren. Inclusief meerdere gelijktijdige en op elkaar afgestemde initiatieven. Ze moeten ook een door het bedrijf geleide benadering ontwikkelen voor de acceptatie van automatisering. Gartner adviseert hierbij de focus te leggen op meetbare verbeteringen in bedrijfsresultaten in plaats van op automatisering gerichte doelen.

Trend 2: Intelligent composable business

Gartner voorspelt dat tot 2024 50% van de leiders van financiële applicaties een samengesteld financieel managementsysteem opneemt in hun oplossingsselectie. Gartner definieert een composable architectuur als een architectuur waarin zeer modulaire applicaties (opnieuw) kunnen worden samengesteld om mogelijkheden en resultaten te leveren die gelijke tred houden met het snelle tempo van zakelijke veranderingen.

"Financieel managementsysteem (FMS)-oplossingen die cloud-core financieel beheer, financiële planning en analyse en financiële afsluitingsprocessen omvatten, moeten samen te stellen zijn", aldus Lozada. "Hierdoor kunnen ze worden verworven, geassembleerd, samengesteld, geconfigureerd en gepersonaliseerd, voornamelijk door de financiële medewerkers die ze daadwerkelijk gebruiken."

Het voordeel van een dergelijke architectuur voor financieel beheer is dat deze zeer modulair is en daardoor snel opnieuw kan worden geconfigureerd door het personeel dat het gebruikt. Dit helpt te voldoen aan hun behoeften en de behoeften van het bedrijf in een snel veranderende omgeving. CFO's kunnen het vermogen verbeteren om de implementatie, werking en het beheer van samengestelde financiële managementsystemen te versnellen door relevante financiële competenties te ontwikkelen, zoals datageletterdheid. Dit vereenvoudigt de integratie van gegevens in een breed scala aan beschikbare bronnen.

Meer informatie is hier beschikbaar. Klanten van Gartner kunnen ook hier terecht voor meer informatie.

Terug naar nieuws overzicht