Red Hat sluit zich aan bij OS-Climate

10-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Red Hat sluit zich aan bij OS-Climate

Leverancier van open source-oplossingen Red Hat sluit zich aan bij OS-Climate (OS-C). Dit door de Linux Foundation gesteund open source-project ontwikkelt technologie en dataplatformen om de gevolgen van klimaatverandering beter te integreren in wereldwijde financiële besluitvorming en risicobeheer.

Red Hat stelt technische kennis en middelen ter beschikking om OS-C te helpen een zogenoemde ‘Data Commons’ te bouwen die dient als open platform voor gegevensinvoer, -verwerking en -beheer. Leden van OS-C werken hiermee samen aan het standaardiseren en verbeteren van de nauwkeurigheid van meetgegevens rond klimaat-, milieu-, sociale en bestuurscriteria (ESG). De resulterende bibliotheek van openbare en particuliere bronnen wordt vervolgens gebruikt om bankiers, vermogensbezitters, vermogensbeheerders en regelgevers te helpen bij de beoordeling van klimaatrisico's en -kansen als onderdeel van financiële besluitvorming.

Klimaatakkoord van Parijs

OS-C is een non-profitorganisatie die zich met open-sourcetechnologie en samenwerking inzet om de financiële gemeenschap op één lijn te brengen bij het aanpakken van de wereldwijde klimaatverandering en tegelijkertijd te blijven innoveren en concurreren op de wereldwijde kapitaalmarkten. Deze aanpak is een cruciaal onderdeel voor het dichten van het gat van 1,2 biljoen dollar per jaar aan investeringen die nodig zijn om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Andere leden van OS-C zijn Allianz, Amazon, BNP Paribas, Goldman Sachs, KPMG, Microsoft, de Net Zero Asset Owner Alliance en nog veel toonaangevende bedrijven. Het ledenaantal is verdrievoudigd sinds de lancering van de gemeenschap in september 2020.

Red Hat heeft ervaring in het opbouwen van open source-community’s voor andere Linux Foundation-projecten. Zo is het stichtend lid van onder meer de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) en het Open Container Initiative (OCI). Naast het actief bijdragen van code aan deze initiatieven, biedt Red Hat ook inzicht in hoe je samenwerking aanmoedigt tussen normaal gesproken concurrerende organisaties.

Het door Red Hat toepaste en door OS-C gekozen open source-model is bedoeld om een complex, gelaagd ecosysteem voor OS-C-leden te creëren. Het biedt een open dataplatform dat door individuele organisaties voor hun eigen specifieke gebruik wordt geadopteerd. Dit creëert een uniforme gegevens-pool die voldoet aan een verscheidenheid van regelgevende vereisten. Het helpt mondiale financiële instellingen betere, diepere inzichten te krijgen om de risico's en kansen van klimaatverandering te evalueren als een kernonderdeel van hun financierings-, bank- en investeringsstrategieën.

OS-Climate Data Commons

Om financiële stromen te kunnen afstemmen op de fysieke en economische marktgevolgen van klimaatverandering, hebben financiële instellingen en banken een duidelijker beeld nodig van de groeiende gegevensstroom. Om in deze behoefte te voorzien, bouwt OS-C aan de OS-Climate Data Commons. Dit is een open platform dat allerlei gestructureerde en ongestructureerde gegevens variërend van SEC-dossiers en bedrijfs-pdf's tot wetenschappelijk en marktonderzoek samenbrengt in één enkele vertrouwde gegevensbibliotheek. Het doel van OS-C is om zoveel mogelijk gegevens van hoge kwaliteit voor het publiek beschikbaar te maken. Daarnaast worden er links naar openbare en commerciële gegevens gemaakt en kunnen de gegevens ook in open source analytische tools gebruikt worden.

Met haar werk rond het Data Commons-initiatief wil Red Hat een draagbaar, enterprise dataplatform creëren dat leden ondersteunt bij het beheren van complexe datainvoer- en verwerkingsstromen met behulp van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machine learning. Hiermee kunnen openbare en bedrijfseigen gegevensbronnen samengebracht en gezuiverd worden, waarbij de nalevingseisen rond openbaarmakingen op grond van regelgeving worden ondersteund. Het platform is ook bedoeld om open, interoperabele tooling te bieden die organisaties kunnen gebruiken naast hun eigen workflows en interne processen.

Als onderdeel van zijn lidmaatschap zet Red Hat een team van acht solutions architects, data engineers en software engineers in voor het project. Zij richten zich op het creëren van OS-Climate Data Commons. Het bedrijf ondersteunt ook met community management om OS-C te helpen de juiste infrastructuur en samenwerkingsprocessen op te zetten om zijn groeiende ledenbestand effectief bij het initiatief te betrekken.

Open, collaboratieve standaarden creëren

"Het ontwikkelen van een gemeenschappelijke manier om de impact van een organisatie op het klimaat te begrijpen en te modelleren is een uitdaging die zich het beste leent voor grootschalige industriële samenwerking. Door onze technische en community-expertise bij te dragen aan OS-Climate, kunnen we helpen open, collaboratieve standaarden tot stand te brengen om een van de meest kritieke problemen ter wereld aan te pakken", zegt Chris Wright, senior vice president en CTO bij Red Hat.

Truman Semans, uitvoerend directeur bij OS-Climate: "Het opbouwen van een open source-gemeenschap om een grote uitdaging als klimaatverandering aan te pakken, vereist meer dan alleen code; het vereist een holistische aanpak die begint bij de basis. Red Hat is een bewezen leider in open source, zowel technologisch als cultureel, en we zijn blij dat we op hun enorme ervaring kunnen leunen om ons te helpen een echt collaboratief en impactvol ecosysteem rond OS-Climate en de OS-Climate Data Commons op te zetten."

Rim Tehraoui, chief data officer bij BNP Paribas Groep, voegt toe: "Het hebben van één wereldwijd ecosysteem waar investeerders, bedrijven, beleidsmakers en andere actoren kunnen samenwerken met dezelfde gegevens en analysetools creëert mogelijkheden om de broodnodige convergentie binnen de sector en versnelling van klimaatgerelateerde analyses te stimuleren. Het is zeer bemoedigend dat een speler als Red Hat zijn rijke ervaring in open source technologie inbrengt om ons te helpen een volledig open platform voor klimaatgegevens te bouwen."

Terug naar nieuws overzicht