Witold Kepinski - 08 september 2021

Mendix biedt meer slimme oplossingen voor software developers

Mendix biedt meer slimme oplossingen voor software developers image

Mendix, onderdeel van Siemens en speler in low-code applicatieontwikkeling introduceert robuuste platformverbeteringen die helpen de levering van hoogwaardige oplossingen voor de digital-first economie te versnellen. De uitgebreide mogelijkheden die ‘makers’ in staat stellen slimme oplossingen voor organisaties te bouwen zijn onder meer de introductie van business events, nieuwe investeringen in AI voor zowel makers als eindgebruikers en smart services en workflows. Mendix kondigde dit aan tijdens Mendix World 2021, de grootste virtuele bijeenkomst van low-code ontwikkelaars en experts ooit aldus Mendix.

“Mendix makers staan onder continue druk om sneller te leveren. Zelfs na het inzetten van low-code om ontwikkeling te versnellen zien teams hogere verwachtingen voor het leveren van software”, zegt Johan den Haan, CTO bij Mendix. “De richting die we opgaan met het platform is om makers niet vanaf niets software te laten bouwen, maar het makkelijker te maken om de data en componenten die ze nodig hebben om oplossingen samen te stellen, te vinden en verbinden.”

Data Hub met business events
Een hoogtepunt in de aankondigingen die Den Haan deed tijdens Mendix World zijn de verbeteringen voor Data Hub, dat vorig jaar werd geïntroduceerd als ‘low-code voor integratie’. Dankzij nieuwe functionaliteit kan het platform beter data uit ieder systeem of applicatie ontdekken, creëren en wijzigen. Verbeterde catalogisering van data maakt het makkelijker verbinding te maken met data uit verschillende platformen, data lakes en data warehouses van de organisatie en deze data te filteren en te gebruiken.

Een andere belangrijke functionaliteit die Den Haan introduceerde is business events. Als doorzoekbare entiteiten in de catalogus worden dit native plug-and-play-elementen die in Studio Pro binnen elk applicatiemodel kunnen worden gebruikt. Met het toevoegen van business events wordt het makkelijker voor Mendix-ontwikkelaars om applicaties te leveren, zeker voor use cases waarbij de tevredenheid van de eindgebruiker van het grootste belang is, zoals bij de onboarding van nieuwe klanten, het verwerken van betalingen en support tickets.

"Organisaties zijn van nature event-driven, met dagelijks duizenden cruciale, discrete events", zegt Den Haan. "Een volledig overzicht van alle business events in het bedrijf, gekoppeld aan de mogelijkheid om event-driven applicaties te beheren en te activeren, is een belangrijk ingrediënt voor het op een echt slimme manier automatiseren van bedrijfsprocessen."

Mendix kondigt ook een nieuw connector framework aan voor Data Hub. Dit biedt een mechanisme om eenvoudig verbinding te maken met zowel standaard databronnen als bronnen op maat in de hele organisatie. Belangrijke connectoren zijn volgens Den Haan onder meer databronnen die in alle sectoren voorkomen, zoals Dropbox, Slack, Microsoft Sharepoint en Dynamics, Twilio en Salesforce. Daarnaast is ook branchespecifieke connectiviteit voor SAP- en Siemens Teamcenter-databronnen aangekondigd.

AI voor ontwikkeling en AI voor applicaties
Tijdens de tweede dag van Mendix World zijn er twee belangrijke aankondigingen op gebied van AI waarmee Mendix rapid application development schaalbaarder maakt. Allereerst introduceerde Den Haan de derde bot in de Mendix Assist suite: Page Bot. De Page Bot begeleidt software-ontwikkelaars bij het bouwen van de UI en UX gebaseerd op patronen van honderden miljoenen geanonimiseerde datapunten van Mendix-gebruikers. Deze nieuwste aanvulling van Mendix Assist is beschikbaar in Studio en Studio Pro, en geeft op basis van best practices real-time aanbevelingen voor ontwerp en styling om aantrekkelijke UI-ervaringen te ontwikkelen.
Naast de toevoeging van Page Bot aan Mendix Assist zijn Logic Bot, die ontwikkelaars helpt bij het creëren van microflows en Performance Bot, die zorgt dat de juiste architectuurpatronen worden gevolgd voor optimale performance, verbeterd en versneld.

Voor organisaties die machine learning-modellen in hun Mendix-apps willen integreren, kondigde Den Haan de Mendix Machine Learning (ML) Kit aan. Dit is een essentiële functie als bedrijfsprocessen en de tevredenheid van de eindgebruiker afhankelijk zijn van gespecialiseerde machine learning-modellen zoals degenen die worden uitgevoerd via een eigen dataset of een aangepaste parameter.

Met de ML Kit past Mendix de abstractie en automatisering van low-code toe op de vaak complexe en omslachtige integratie van AI-modellen. De ML Kit vermijdt de typische complexiteit van REST-services en API's en ondersteunt drag-and-drop van machine learning-modellen, met automatische vertaling en uitvoering. Den Haan: "Het samenstellen van speciaal gebouwde, relevante apps wordt eenvoudiger voor ontwikkelaars en de applicaties zelf bieden meer waarde aan de eindgebruikers."

Smart app-services leiden tot nieuwe golf intelligente applicaties
De toewijding van Mendix aan innovatie gericht op intelligente automatisering gaat verder dan alleen uitbreiding van het platform. Als onderdeel van de aanzienlijke investeringen in het ecosysteem, kondigt Mendix ook een nieuwe suite Smart AppServices aan die ontwikkelaars een voorsprong geeft bij het samenstellen van complexe applicaties.

Deze services bieden een sterke basis voor het digitaliseren van workflows, met mogelijkheden gericht op het vastleggen van documentdata (bijvoorbeeld het verwerken van facturen), cognitieve services (zoals taal- en sentimentdetectie) en messaging (bijvoorbeeld e-mail en Microsoft Teams). AppServices zijn flexibele en toegankelijke mogelijkheden die kunnen worden gebruikt om bestaande applicaties uit te breiden, oplossingen uit de Mendix Marketplace te verbeteren, of als services die worden ingezet met slechts een dunne applicatielaag.

Om organisaties te helpen beter intelligente automatisering te kunnen leveren, heeft Mendix ook nieuwe workflow templates aangekondigd. De templates zijn ontworpen om te worden gebruikt met de Mendix Workflow Editor als onderdeel van elke Mendix-applicatie. Met workflows voor activiteiten in HR, financiën en marketing kunnen zakelijke gebruikers bijdragen aan de ontwikkeling van software om beter hun werk te kunnen doen in een digital-first-omgeving.

Den Haan over de waarde van de nieuwe mogelijkheden voor het leveren van intelligente automatisering: “De krachtige verbeteringen in het Mendix-platform maken het proces van het bouwen van slimme oplossingen voor organisaties sneller en eenvoudiger, terwijl de overgang naar wat analisten beschrijven als de 'composable enterprise’ gemakkelijker wordt. Simpel gezegd kunnen makers de ontwikkeling van een oplossing versnellen door voort te bouwen op een fundament van best practices die beschikbaar zijn en klaar zijn om in hun apps te worden gebruikt.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024