Mendix maakt met nieuwe innovaties ontwikkelen nog toegankelijker

Johan den Haan, CTO Mendix

09-09-2021 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

Mendix maakt met nieuwe innovaties ontwikkelen nog toegankelijker

Mendix World, van 7 tot en met 9 september, loopt alweer bijna ten einde. Tijdens dat virtuele evenement – door de leverancier zelf omschreven als het grootste lowcode event ter wereld – lanceerde Mendix meerdere nieuwe oplossingen en functionaliteiten. De redactie van Dutch IT Channel sprak met CTO Johan den Haan over de nieuwe innovaties van Mendix voor developers.

Het thema van Mendix World - Makers assemble! - zegt veel over de inhoud. Het woord ‘makers’ komt de laatste jaren vaak terug in de communicatie van Mendix. Het doel van het bedrijf is namelijk om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen om, met behulp van haar lowcode platform, software te maken. Makers assemble! heeft twee betekenissen, legt Den Haan uit. “Allereerst willen we natuurlijk alle makers bij elkaar krijgen tijdens ons virtuele event. Daarnaast willen we makers erop wijzen dat ze moeten gaan ‘assemblen’, samenvoegen dus, in plaats van alles vanaf nul opbouwen. Daarvoor hebben we onze Mendix Marketplace. We leven in een netwerkeconomie, bedrijven zijn in veel gevallen zowel consument als producent. Er wordt bovendien van ze verwacht dat ze inspelen op veranderingen, zoals kunstmatige intelligentie. Er is daarnaast erg veel software nodig. Tijdens deze Mendix World helpen we ze om een rol te pakken in die snel veranderende wereld.”

Intellectueel eigendom
Dat gebeurde onder andere met meer dan 85 breakout-sessies en grote plenaire presentaties van onder andere bestsellerauteur Simon Sinek, die veertig minuten lang in gesprek ging met Den Haan, en een openings-keynote van de inspirerende architect en technisch innovator Neri Oxman. Ook waren er uiteraard veel lanceringen. Den Haan mocht tijdens zijn keynote een groot deel daarvan aan de virtuele bezoekers presenteren. “We hebben die presentatie in vier hoofdstukken opgedeeld en die vier delen kwamen ook tijdens de sessies terug”, legt hij uit. “Het eerste hoofdstuk is ‘Assemble from the ecosystem’. Onze Mendix Marketplace is nu commercieel. Doel is om het publiceren van applicaties ook interessant te maken voor onder meer service providers. We voegen nu het AppServices Framework toe. Daarmee kun je cloud-gebaseerde diensten aan de Mendix Marketplace toevoegen en die vervolgens ook monitoren en makkelijk af laten rekenen naar maandelijks verbruik. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan diensten rond kunstmatige intelligentie. Daarnaast introduceren we een Solutions Platform, bedoeld voor softwareleveranciers. Daarmee kunnen ze totale oplossingen bouwen op het Mendix-platform en die aanbieden aan ons ecosysteem. We introduceren ook de mogelijkheid dat ze daarmee hun intellectueel eigendom behouden. Klanten kopen kant-en-klare oplossingen en kunnen die toch nog aanpassen aan hun eigen processen.”

“Het tweede onderdeel van de presentatie hebben we ‘Assemble your makers’ genoemd”, vervolgt Den Haan. “Er is vijf keer meer software nodig dan dat de beschikbare ontwikkelaars kunnen maken, zegt Gartner. Ons doel is om met onder meer lowcode en nocode een zo breed mogelijk spectrum van mensen te ondersteunen om software te bouwen. Van de hardcore ontwikkelaar tot mensen met een business achtergrond of een assistent developer die af en toe iets wil bouwen. Nu willen we ook de eindgebruikers helpen die een solution uit de Marketplace afnemen. Zij kunnen met behulp van een wizard heel eenvoudig aanpassingen maken, zoals bijvoorbeeld een workflow toevoegen.”

Machine Learning
Onderdeel drie kreeg de naam ‘Assemble the right apps quickly’. Daarbij gaat het om toevoegingen aan de Mendix Assist Suite, die makers met behulp van AI proactief helpt om sneller en beter software te bouwen. De toevoegingen komen beschikbaar in Mendix Studio en Studio Pro. “We voegen een nieuwe ‘bot’ toe om mensen te helpen om software te bouwen”, legt Den Haan uit. “We hadden al de Logic Bot, om logica te bouwen, en de Performance Bot om de prestaties van applicaties te verbeteren. Nu hebben we ‘Page Bot’ geïntroduceerd, die je helpt bij het bouwen van de interface van de applicatie. Je krijgt hulp bij de keuze voor de juiste bouwblokken, rekening houdend met onder andere gebruikerservaring en validatieregels. Daarmee kun je nog sneller software bouwen. Ook introduceren we de Mendix Machine Learning (ML) Kit. Bedrijven experimenteren met machine learning, maar de combinatie met applicaties is nu nog erg omslachtig. Dat hebben we volledig geautomatiseerd. Je kunt met de ML Kit heel makkelijk een machine-learning-model aan de Mendix-omgeving toevoegen.”

‘Assemble your enterprise’ was de naam van het vierde en laatste deel van de presentatie van Den Haan. “Wie met ons platform en alle genoemde nieuwe mogelijkheden aan de slag gaat, krijgt wellicht een groot landschap van applicaties dat beheerd moet worden. Daarvoor kwamen we vorig jaar met Data Hub, een lowcode data-integratie- en virtualisatie-platform. Nu hebben we Data Hub 2.0 gelanceerd. Daarin zitten drie interessante uitbreidingen. Ten eerste kun je er ook data mee schrijven, dus niet alleen data uit andere applicaties gebruiken en er dingen bovenop bouwen. We voegen daarnaast een connector-raamwerk toe naar bijvoorbeeld SAP en Microsoft. Ook introduceren we businessevents en een eventbroker. In de nieuwe Data Hub zie je gebeurtenissen zoals een nieuwe medewerker, een nieuwe klant of nieuwe bestellingen. Daar kun je op reageren. Het is een soort ‘If this, then that’ op bedrijfsniveau. Elke developer, citizen of professional, kan regelen wat er op een geautomatiseerde manier gebeurt bij bijvoorbeeld een nieuwe klant. Vervolgens krijg je realtime inzicht in alle events in je enterprise en hoe die door je landschap stromen.”

Er was daarnaast nóg een lancering die erg belangrijk voor Mendix was: Industry Clouds. Dat werd tijdens de eerste dag van het event door CEO Derek Roos geïntroduceerd. Den Haan legt de gedachte erachter uit. “We zien veel tractie in ons ecosysteem en verwachten dat dat met alle lanceringen verder toeneemt. Maar hoe begin je met Mendix, bijvoorbeeld als je in de verzekeringswereld zit? Met Industry Clouds voegen we voor specifieke industrieën de juiste content en de juiste partners samen. Daarin zitten dus bouwstenen en componenten - zoals connectoren, API's, appservices, workflows, sjablonen en adaptieve oplossingen - die specifiek bedoeld zijn voor het aanpakken van uitdagingen in die branches. We beginnen nu met de Manufacturing Industries Cloud en de Financial Services Cloud. Later volgen in ieder geval nog Healthcare en Education.”

Groei in Azië
Den Haan is blij met het verloop van het event tot dusverre en het aantal virtuele bezoekers. “Ik hoop dat we mensen kunnen inspireren om na te denken over hun toekomstige rol in het ecosysteem van bedrijven.” Natuurlijk hoopt hij er ook op dat het volgende grote event weer gewoon een fysieke is, hoe mooi en gelikt deze versie er ook uitzag. “Bij ons laatste live-event, in 2019, hadden we over twee dagen verspreid 5000 bezoekers in Ahoy. Dat was nu nog niet mogelijk. Van de ene kant is het een gemis dat we die vibe nu niet hebben. Van de andere kant zorgt deze opzet er wel voor dat iedereen over de hele wereld in kan bellen en mee kan doen. Mede vanwege onze sterke groei in Azië, met een nieuw kantoor in Singapore en een start in veel verschillende landen, is dat voor ons nu extra interessant.”

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Cloud