Twitter en WhatsApp werken aan soft block

09-09-2021 | door: Redactie

Twitter en WhatsApp werken aan soft block

Sociale media Twitter en WhatsApp werken beide aan nieuwe functies die de privacy en gemoedsrust van hun gebruikers wat moeten herstellen.

Twitter test momenteel een nieuwe privacytool die de mogelijkheid biedt tot het verwijderen van volgers, zonder hen te blokkeren. Je vindt de functie op je profielpagina als 'Remove follower' in het menu'tje naast de volger in kwestie. De functie zorgt dat je tweets niet meer automatisch in hun tijdlijn terecht komen. Dat moet wat afstand creëren zonder iemand volledig te blokkeren. In dat geval kunnen ze jouw tweets niet meer zien, en je geen berichten meer sturen.

Last Seen-status

WhatsApp werkt dan weer aan een systeem waarbij je meer controle krijgt over wie je status op de app kan zien. De 'Last Seen' status meldt je contacten wanneer je voor het laatst actief was op de app. In principe kan iedereen dus zien dat je tot drie uur 's nachts nog aan het scrollen of chatten was. De opties over wie dat weet waren tot nu beperkt tot 'iedereen', 'niemand' en 'mijn contacten'. Volgens WABetaInfo zou dat echter veranderen naar 'Mijn contacten behalve...', waarbij je de misschien wat overijverige vrienden kunt ingeven.

Beide zijn in principe een soort van 'soft block'. Daarmee creëer je afstand met mensen, maar dan op een manier die hen hopelijk niet schoffeert. Een en ander laat toe om bijvoorbeeld de relaties te behouden met mensen wiens dagelijkse gedachten je niet wil zien, maar die je niet wil blokkeren omdat dat tot opmerkingen zal leiden op het volgende familiefeest.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht