Wouter Hoeffnagel - 08 september 2021

ProtonMail overhandigt IP-adres Franse klimaatactivist aan Zwitserse politie

ProtonMail overhandigt IP-adres Franse klimaatactivist aan Zwitserse politie image

Het IP-adres van een Franse klimaatactivist is door versleutelde e-maildienst ProtonMail overhandigde aan de Zwitserse politie. Het bedrijf zegt hiertoe door een gerechtelijk bevel verplicht te zijn.

Dit meldt TechCrunch. ProtonMail weigerde eerder een verzoek van de Franse politie voor het overhandigen van het IP-adres van de klimaatactivist. De Franse autoriteiten schakelde daarom de Zwitserse autoriteiten in. Via Europol is vervolgens een nieuw verzoek ingediend, dat via de Zwitserse autoriteiten bij ProtonMail is neergelegd. ProtonMail stelt dat het verplicht is gehoor te geven aan dit verzoek.

ProtonMail claimt normaliter geen IP-adressen van gebruikers te monitoren. De Zwitserse wet verplicht bedrijven gebruikers te informeren indien zij doelwit zijn van een gerechtelijk bevel. De autoriteiten kunnen echter een vertraging opleggen. Dat lijkt in deze zaak te zijn gebeurd; er lijkt tot acht maanden te zitten tussen het initiële loggen en het vrijgeven van informatie over het gerechtelijk bevel meldt TechCrunch.