Turkse privacyboete voor WhatsApp

07-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Turkse privacyboete voor WhatsApp

WhatsApp krijgt in Turkije een privacyboete opgelegd van 1,95 miljoen Turkse lira, omgerekend zo'n 197.000 euro. Het bedrijf zou onvoldoende maatregelen hebben genomen om 'onwettelijke verwerking van persoonlijke gegevens' te voorkomen.

De boete houdt verband met de nieuwe gebruikersvoorwaarden die WhatsApp in januari introduceerde. Deze bieden het bedrijf meer ruimte voor het delen van data met moederbedrijf Facebook. De voorwaarden leverden WhatsApp veel kritiek op, ook in Turkije. De Turkse toezichthouder verwijt WhatsApp onder meer dat gebruikers geen vrije keus krijgen en uitsluitend akkoord kunnen gaan met het volledige contract.

Het is de tweede boete in korte tijd die WhatsApp opgelegd krijgt. Het bedrijf kreeg deze maand ook een Ierse boete van een kwart miljard euro opgelegd wegens het schenden van de privacywetgeving. Het bedrijf is volgens de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit onvoldoende transparant over de data die het verzamelt en de wijze waarop het data deelt met moederbedrijf Facebook.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

privacy