Wouter Hoeffnagel - 03 september 2021

Privacyboete van kwart miljard euro voor WhatsApp

Privacyboete van kwart miljard euro voor WhatsApp image

De Ierse gegevensbeschermingsautoriteit legt WhatsApp een boete van 225 miljoen euro op wegens het overtreden van Europese privacywetgeving. WhatsApp gaat in beroep tegen de boete van de Ierse Data Protection Commissioner (DPC).

De toezichthouder oordeelt dat WhatsApp onvoldoende transparant is over de wijze waarop het persoonlijke informatie verzamelt van gebruikers en niet-gebruikers. Ook is het bedrijf onvoldoende transparant over de manier waarop het data deelt met WhatsApp en andere bedrijven die onderdeel uitmaken van moederbedrijf Facebook.

AVG geschonden

Het bedrijf overtreedt hiermee de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), oordeelt de DPC. Het bedrijf krijgt daarom een boete van 225 miljoen euro opgelegd. Ook moet het maatregelen nemen om zijn werkwijze te verbeteren en voortaan wel aan de wet te voldoen.

Het is een van de hoogste boete die tot nu toe is opgelegd wegens het schenden van de AVG. Alleen een boete van 746 miljoen euro die Amazon in juli in Luxemburg kreeg opgelegd viel hoger uit.