Witold Kepinski - 03 september 2021

DTC start een pilot met veertig deelnemende bedrijven

DTC start een pilot met veertig deelnemende bedrijven image

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft als taak ondernemend Nederland digitaal weerbaar te maken. Om dit doel te realiseren ontwikkelt ze een nieuwe service: de DTC Informatiedienst. Bedrijven die interesse hebben in deze dienstverlening en voldoen aan de voorwaarden, kunnen zich aanmelden voor deelname. Uit de aanmeldingen selecteert DTC veertig bedrijven.

DTC Informatiedienst richt zich op het informeren van niet-vitale bedrijven als er sprake is van een specifieke, ernstige cyberdreigingen. Dit zijn actuele cyberaanvallen of kwetsbaarheden in bedrijfsapplicaties die een grote kans op misbruik hebben en potentieel veel schade kunnen aanrichten. De relevante informatie die het DTC ontvangt van vertrouwde partners zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), wordt indien nodig gebruikt om te delen met individuele bedrijven en organisaties in Nederland. Zo kunnen bedrijven maatregelen treffen om schade te voorkomen of te beperken. Om de DTC Informatiedienst te verbeteren en verder vorm te geven, start het DTC een pilot waarin 40 bedrijven deze service als eerste kunnen ervaren.

In de pilot van de DTC Informatiedienst zal het DTC controleren of door de pilotdeelnemer aangeleverde bedrijfsgegevens - zoals IP-adressen - voorkomen in relevante dreigingsinformatie die bij het DTC bekend is. Wanneer er een match wordt gevonden, wordt de pilotdeelnemer op de hoogte gesteld van deze specifieke dreiging. Bij deze notificatie zal ook aangegeven worden wat eventuele vervolgacties kunnen zijn (een zogenaamd handelingsperspectief). Het is aan de pilotdeelnemer zelf om te beoordelen of het (zelf of via een IT-dienstverlener) de geadviseerde mitigerende acties uitvoert.

Via een pilot kan het DTC toetsen of met de gekozen techniek en procesinrichting specifieke dreigingsinformatie geautomatiseerd verwerkt, verrijkt en gedeeld kan worden. Een groep van 40 bedrijven volstaat om dit te valideren.

Aanmelden voor deelname kan via deze link.