Gartner: Twee op de drie managers stelt heropening kantoren uit

03-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Twee op de drie managers stelt heropening kantoren uit

Twee op de drie managers stelt het heropenen van kantoren uit door de komst van nieuwe COVID-19 varianten. Onder meer de afweging tussen het wel of niet verplichten van vaccins speelt hierbij een rol.

Dit blijkt uit rondvraag van Gartner onder 238 managers wereldwijd op 24 augustus. 16% van de respondenten meldt dat hun organisatie vaccinaties verplicht stelt. In januari 2021 lag dit percentage nog op 2%. 33% wijst naar een recente FDA-goedkeuring voor het Pfizer COVID-19 vaccin. Zij stellen dat dit de kans vergroot dat hun organisatie vaccinatie verplicht stelt. Bijna 50% stelt dat de FDA-goedkeuring hierbij geen rol speelt. Het is in Nederland overigens niet toegestaan vaccinaties te verplichten.

Vaccinatiestatus vaak gemonitord

"Hoewel veel organisaties vaccinaties niet verplichten, volgt het merendeel de vaccinatiestatus via verschillende manieren. Onder meer via fysiek bewijsmateriaal van een vaccinatie (28% van de respondenten) en zelfrapportage (40% van de respondenten)", zegt Brian Kropp, chief of research voor de Gartner HR practice.

Veel bedrijven proberen vaccinaties te stimuleren. Onder meer via incentives en beperkingen. 28% van de ondervraagde managers meldt dat hun organisatie COVID-19 vaccinaties aanbiedt op de werkvloer. 18% biedt niet-monetaire incentives, zoals extra vrije dagen. 17% zet juist in op monetaire incentives. 15% stelt dat hun organisatie COVID-19 testen verplicht aan werknemers die geen bewijs van vaccinatie kunnen leveren. 21% beperkt de toegang tot specifieke mogelijkheden op de werkvloer, zoals de toegang tot een restaurant, sportzaal of transportmiddel. 8% wil het dienstverband van werknemers die zich niet laten vaccineren opzeggen.

Kropp verwacht dat met name regelgeving vanuit overheden bedrijven ertoe zal bewegen vaccinaties verplicht te stellen "Werkgevers willen de voordelen van een gevaccineerd werknemersbestand, maar niet de verantwoordelijkheid voor het implementeren of beheren van een vaccinatieverplichting", aldus Kropp.

Terug naar nieuws overzicht