Yandex koopt Uber belang in FoodTech, Delivery en Self-Driving

01-09-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Yandex koopt Uber belang in FoodTech, Delivery en Self-Driving

Yandex, aanbieder van zoek- en rittenregistratie in Rusland, kondigt aan dat het een bindende overeenkomst is aangegaan met Uber rond de eigendom van hun joint ventures, MLU BV (“MLU”) en Yandex Self-Driving BV (“SDG”).

Op grond van deze overeenkomst krijgt Yandex voor een totaalbedrag van 1 miljard dollar in contanten de volgende bedrijfsonderdelen:

Uber's indirecte belang van 33,5% in Yandex.Eats, Yandex.Lavka en Yandex.Delivery, waardoor Yandex 100% eigenaar is van alle drie de bedrijven.

Uber's belang van 18,2% in Yandex Self-Driving Group (SDG), waardoor Yandex 100% eigenaar wordt van het bedrijf.

Een extra belang van 4,5% in de nieuw geherstructureerde MLU, die zich zal concentreren op mobiliteitsbedrijven, waardoor Yandex en zijn werknemers in totaal ongeveer 71% eigendom krijgen in de joint venture. Dit bevat ongeveer 68,3% eigendom van Yandex en management in de joint venture; en ongeveer 2,8% gereserveerd voor het incentiveprogramma voor werknemersaandelen van MLU.

Daarnaast ontvangt Yandex een tweejarige Amerikaanse call-optie om de resterende 29% van Uber's belang in de onlangs geherstructureerde MLU te verwerven tegen een uitoefenprijs van 1,8 miljard dollar, onder voorbehoud van overeengekomen verhogingen gedurende de optieperiode - oplopend tot ongeveer 2 miljard dollar indien uitgeoefend in september 2023. De nieuw geherstructureerde MLU zal zich blijven richten op mobiliteitsactiviteiten, waaronder ride-hailing en autodelen.

Yandex krijgt ook een verlenging van de huidige licentie voor het exclusieve recht om het Uber-merk in Rusland en bepaalde andere landen te gebruiken tot augustus 2030, op voorwaarde dat de optie wordt uitgeoefend.

“Sinds we in 2018 onze samenwerking met Uber zijn begonnen, hebben we een aantal succesvolle bedrijven kunnen creëren en snel kunnen ontwikkelen - ze zijn allemaal zeer synergetisch met ons e-commerce-initiatief en met het hele Yandex-ecosysteem. De consolidatie van deze bedrijven stelt ons in een uitstekende positie om de flexibiliteit van het strategisch management verder te vergroten, terwijl we in de komende jaren nieuw substantieel groeipotentieel voor onze bedrijven en platformonafhankelijke consumentenvoordelen creëren, waardoor we nieuwe bronnen van waarde voor onze aandeelhouders kunnen ontsluiten", zegt Tigran Khudaverdyan, plaatsvervangend CEO van Yandex.

De transactie zal in twee fasen worden uitgevoerd:

Fase 1: Acquisitie van 4,5% van MLU en 18,2% in SDG (naar verwachting afgerond tegen het einde van het derde kwartaal 2021).

Fase 2: Afsplitsing van Yandex.Eats, Yandex.Lavka en Yandex.Delivery van MLU en daaropvolgende overname van het belang van Uber in deze bedrijven (naar verwachting voltooid tegen eind 2021).

De transactie is goedgekeurd door de raden van bestuur van Yandex en Uber. De goedkeuring van de aandeelhouders is niet vereist. De goedkeuring van de aandeelhouders van klasse A van Yandex kan vereist zijn voor de aankoop van het resterende belang van Uber in MLU op grond van de call-optie. De transactie is niet onderworpen aan antitrust- of andere wettelijke goedkeuringen.

Terug naar nieuws overzicht