Wouter Hoeffnagel - 31 augustus 2021

Gegevens veertienhonderd medewerkers provincie Gelderland uitgelekt

Gegevens veertienhonderd medewerkers provincie Gelderland uitgelekt image

De provincie Gelderland is ongeveer twee weken geleden getroffen door een datalek. Hierbij zijn gegevens van zo'n 1.400 medewerkers op straat komen te leggen.

Het lek werd al langer vermoedt; twee weken geleden sprak de provincie in een persbericht al het vermoeden van een datalek plaats. Het lek vond plaats via een extern ICT-bedrijf dat de dossiers van medewerkers bijhoudt voor de provincie. Een forensisch onderzoek bevestigt nu dat het lek inderdaad heeft plaatsvonden. Het contact met dit bedrijf is inmiddels ontbonden, meldt Gelders gedeputeerde Jan Markink - verantwoordelijk voor personeelszaken - tegen De Gelderlander.

1.400 mensen getroffen

Bij de gemeente Gelderland zijn zo'n 1.600 mensen werkzaam. Van grofweg 1.400 van hen zijn gegevens uitgelekt. Het gaat hierbij onder meer om het dossier van ambtenaren. Onderzocht wordt nog welke gegevens exact in handen zijn gevallen van de aanvallers. Getroffen medewerkers wordt geadviseerd extra waakzaam te zijn op onder meer identiteitsfraude.

De aanval wordt toegeschreven aan een 'buitenlandse groep hackers'. De groep zou niet gericht op zoek zijn geweest naar personeelsdossiers. Ook zijn er geen aanwijzigingen dat de gestolen informatie is gepubliceerd. De aanvallers hebben vooralsnog geen contact opgenomen met de provincie.