Gartner: COVID-19 leidt tot hogere IT-bestedingen van overheden

01-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: COVID-19 leidt tot hogere IT-bestedingen van overheden

Overheden wereldwijd besteden naar verwachting 557,3 miljard dollar aan IT in 2022, voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Dit is 6,5% meer dan in 2021. De stijging is onder meer toe te schrijven aan de COVID-19 pandemie.

"Overheden blijven investeringen in digitale technologieën versnellen om te reageren op en te herstellen van de voortzettende evolutie van onzekerheden over openbare gezondheid door de COVID-19 pandemie", zegt Irma Fabular, research vice president bij Gartner. "De verstoringen veroorzaakt door de pandemie versterken ook basisprincipes van een digitale overheid, namelijk dat openbaar beleid en technologie onscheidbaar zijn."

Reactiesnelheid en veerkracht verbeteren

Overheden besteden naar verwachting 64% van de hun totale IT-budget aan IT-diensten en software voor het verbeteren van de reactiesnelheid en veerkracht van openbare dienstverlening. Denk hierbij aan investeringen in een verbeterde klant- en werknemerservaring, het versterken van analytische mogelijkheden en schalen van operationele veerkracht.

gartner-it-bestedingen-overheid-2021-2022.png

IT-infrastructuur en het moderniseren van applicaties evenals digitale transformatie blijven belangrijke prioriteiten voor overheden in 2022. Economische steunpakketten gerelateerd aan COVID-19 zoals NextGenEU stimuleren de financiering van digitale mogelijkheden, waaronder duurzame groei, sociale programma's, onderwijs, cybersecurity en digitale inclusiviteit.

Verhoogde omarming van cloudstrategieën en digitale identiteit

De pandemie vergroot de noodzaak voor overheden voor het snel schalen van IT-infrastructuur en applicatiesystemen en te reageren op ongekende vraag vanuit burgers. Gartner verwacht dat in 2025 ruim de helft van alle overheidsdiensten kritieke legacy applicaties hebben gemoderniseerd met het oog op het verbeteren van veerkracht en wendbaarheid. "Overheden die hun public cloud strategieën herdenken voor het versnellen van IT-moderniseren verbeteren de efficiëntie en verhogen dataveiligheid", zegt Fabular.

De COVID-19 crisis vergroot de noodzaakv oor het omarmen van digitale identiteiten voor burgers als kritiek element van een digitale overheidstransformatie. "Digitale identiteit gaat verder dan het online authentifiseren van burgers en ondertekenen van remote transacties", zegt Fabular. "Om de kans op een grotere omarming van digitale identiteiten te vergroten, moeten overheden privacy, security en gebruiksgemak als kritieke succesfactoren behandelen."

Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'Forecast: Enterprise IT Spending for the Government and Education Markets, Worldwide, 2019-2025, 2Q21 Update.'

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie