Zerto staat voor geconvergeerde backup en disaster recovery

Gijsbert Janssen van Doorn, directeur Product Management bij Zerto

Zerto staat voor geconvergeerde backup en disaster recovery

Gijsbert Janssen van Doorn, directeur Product Management bij Zerto

31-08-2021 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Zerto staat voor geconvergeerde backup en disaster recovery

Het Israëlisch/Amerikaanse Zerto met hoofdkantoren in Herzliya en Boston heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de sterke spelers op het gebied van disaster recovery, backup en data mobility. Onder het motto één platform voor cloud datamanagement en protectie, benadert men de markt. Het is een veel gevraagd product, nu bedrijven steeds vaker overstappen op digitale platformen en diensten voor medewerkers en klanten. Beschikbaarheid is een vereiste en het minimaliseren van downtime is essentieel.

Zerto is al een aantal jaren aan de weg aan het timmeren. Nadat 11 jaar geleden de eerste ideeën werden uitgewerkt door oprichters Ziv en Oded Kedem, heeft men recent een prominente plaats in het Enterprise Backup and Recovery Magic Quadrant van Gartner bereikt. Bovendien heeft recent Hewlett Packard Enterprise (HPE) bekend gemaakt het bedrijf te willen overnemen. Reden genoeg om Gijsbert Janssen van Doorn (foto), directeur Product Management bij Zerto, zijn verhaal te laten doen.

Snelle ontwikkeling

Het bedrijf Zerto is volop in beweging. Dat kan ook niet anders, want de markt voor datamanagement is flink aan het groeien. Met de veranderende werkwijze (hybride werken) en de toenemende bedreigingen van cybercriminelen, zijn alle bedrijven op zoek naar veilige, snelle en vooral flexibele oplossingen om hun data te beheren en beveiligen. De te managen datavolumes exploderen daarnaast ook nog steeds.
Als we teruggaan naar de wortels van Zerto, dan is de basis 11 jaar geleden gelegd met het bouwen van een oplossing om workloads snel tussen VM’s (in die tijd enkel van VMware) te wisselen. Het uitwijken tussen meerdere VM’s vindt zijn parallel in tal van moderne processen. Klanten kiezen voor dynamische storage oplossingen in de cloud en gaan al een stap verder met het overstappen op containers die de hele infrastructuur verder flexibiliseren en dynamisch maken. De containers zijn nu, wat VM’s tien jaar geleden waren.

Er zit in die door containers gedreven markt een flinke groei. Kubernetes zet hier de toon en is de defacto standaard geworden. Verwacht wordt dat binnen een paar jaar bijna elk bedrijf iets met containers in zijn infrastructuur zal doen. Deze transitie stelt IT voor nieuwe uitdagingen op het gebied van databescherming. Zerto’s oplossing Zerto for Kubernetes zorgt hier voor de juiste aanpak, ook voor persistent containers. De laatste groep wordt steeds belangrijker en heeft meer opties en mogelijkheden dan stateless containers. Marktonderzoeker Gartner voorspelt dat 75% van de grote ondernemingen rond 2024 containers in zijn productieomgeving zal gebruiken, tegen minder dan 35% op dit moment. Een groeimarkt bij uitstek.

Zerto in het Enterprise Backup and Recovery Magic Quadrant van Gartner

Zerto is dit jaar door Gartner erkend als een relevante marktpartij in de Magic Quadrant voor Enterprise Backup and Recovery Software Solutions. Gijsbert Janssen van Doorn: “Voorafgaande aan deze erkenning hebben we met Gartner besproken dat onze oplossing voor datamanagement, waarvoor géén specifiek magic quadrant gedefinieerd is, ook in het backup en recovery segment een rol van betekenis speelt. De granulariteit (resolutie) van de snapshots die continuous data protection of CDP mogelijk maken, zorgen er voor dat alle wijzigingen die in de data worden gemaakt (vol continue en om de 10 seconden) worden gearchiveerd. Hierdoor is in de praktijk eigenlijk altijd alle data terug te zetten bij een incident. De data van de laatste 30 dagen wordt met deze nauwkeurigheid opgeslagen. Na 30 dagen is de behoefte aan zo’n hoge resolutie vaak niet meer relevant en kunnen in grotere intervallen de snapshots gearchiveerd worden. Er hoeft bij deze aanpak dus niets van de waardevolle data verloren te gaan. We zijn dan ook zeer verheugd dat we zijn genoemd als hoog gepositioneerde nichespeler in het Gartner Enterprise Backup and Recovery Software Solutions Magic Quadrant. Het is een mooie erkenning voor onze oplossing.”

Channel staat voorop

Zerto brengt zijn product via de channelpartners naar de markt en heeft een licentiemodel op basis van het aantal gebruikte VM’s. Voor Zerto zijn er twee belangrijke distributie vormen. De backup en recovery service kan on-premises of in de cloud-omgeving van een bedrijf (zowel private als publieke cloud) geïnstalleerd worden. Zerto is niet eenkennig en gaat met alle bekende cloud-providers probleemloos om. Amazon Web Services, Google, en Microsoft Azure zijn daarbij de bekende namen. Door de hechte samenwerking van VMWare met IBM, zijn ook samenwerkingen met bijvoorbeeld IBM-cloud ondersteund. Daarmee heeft de klant een breed scala aan opties om zijn eigen Zerto-omgeving op te tuigen. De klant kan zelf bepalen wat de meest economische aanpak is.

Managed Service Providers

Zerto werkt wereldwijd samen met MSP’s, die Zerto gebruiken om white labelled hun eigen disaster recoveryservice in de markt te zetten. IBM-disaster recovery is daarvan een in het oog springend voorbeeld. Zerto Disaster Recovery as a Service (DRaaS) is van alle markten thuis en wordt in verticals zoals overheden, gezondheidszorg, verzekeraars, retail en transport gebruikt.

Zerto 9, de recovery-oplossing bij ransomware

Zerto introduceerde recent de nieuwe versie Zerto 9. Deze nieuwe versie staat borg voor een veel krachtiger en instant herstel bij het gevreesde ransomware. Met krachtige nieuwe automatiseringsmogelijkheden en immutability-functies die back-ups ongevoelig maken voor processen die data willen aanpassen, bijvoorbeeld door ze te wissen of versleutelen.

Met het resistent maken tegen aanpassingen maken helpt Zerto 9 organisaties en managed serviceproviders aan een verbeterd cloud databeheer en krachtigere bescherming. Kwaadwillige software kan niets meer vernielen, terwijl de backup- en restore wel blijft werken. Deze bescherming wordt aangevuld met nieuwe back-upmogelijkheden, zoals ondersteuning voor meer cloud-platforms en cloud-tiering voor veilige en kostenefficiënte cloud-archiefopslag, inclusief een vereenvoudigd beheer. Gebruikers kunnen gegevens herstellen naar de staat waarin die zich enkele seconden voor een storing of ransomware-aanval bevonden.

Door Hans Steeman

 

Terug naar nieuws overzicht
Security