Apple en developers bereiken akkoord over updates in App Store

27-08-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Apple en developers bereiken akkoord over updates in App Store

Apple maakt een aantal wijzigingen in de App Store bekend. Als de rechtbank haar goedkeuring geeft, komt hiermee een einde aan een groepsvordering die Amerikaanse ontwikkelaars hebben aangespannen. Door de voorwaarden van de overeenkomst wordt de App Store voor ontwikkelaars zakelijk gezien nog aantrekkelijker, terwijl alles voor gebruikers even veilig en vertrouwd blijft. Apple heeft waardering voor de feedback en ideeën waarmee ontwikkelaars aan de overeenkomst hebben bijgedragen, en respecteert de nog lopende gerechtelijke toetsing.

De overeenkomst bepaalt dat ontwikkelaars buiten de iOS-app om met gebruikers over aankoopopties mogen communiceren, en vergroot de prijsmogelijkheden van ontwikkelaars voor abonnementen, in-app aankopen en betaalde apps. Ook komt er een nieuw fonds ter ondersteuning van ontwikkelaars in de VS die hiervoor in aanmerking komen. Apple heeft er altijd naar gestreefd om de App Store tot een zo goed mogelijk platform voor zowel gebruikers als ontwikkelaars te maken en deze updates zijn hiervan het nieuwste bewijs.

“De App Store is van meet af aan een economisch wonder geweest. Het is de veiligste en meest vertrouwde plek voor gebruikers om apps te downloaden, en ontwikkelaars kunnen er innoveren, floreren en groeien”, aldus Apple Fellow Phil Schiller, die verantwoordelijk is voor de App Store. “Graag bedanken we de ontwikkelaars met wie we samen tot deze overeenkomsten zijn gekomen, overeenkomsten die in lijn zijn met de doelstellingen van de App Store en die alle gebruikers ten goede komen.”

Meer flexibiliteit en middelen voor kleine ontwikkelaars

Na een 'productieve dialoog' zijn Apple en de eisers in de zaak Cameron et al. versus Apple Inc. tot een akkoord gekomen, waarin zeven gezamenlijke prioriteiten zijn vastgesteld voor Apple en kleine ontwikkelaars. De overeenkomst is ter goedkeuring voorgelegd aan de voorzitter van de rechtbank.

  • Apple en de ontwikkelaars zien het App Store Small Business Program als een succes en zijn overeengekomen om het programma in de huidige structuur nog ten minste drie jaar in stand te houden. Dat betekent dat bedrijven met een jaaromzet van minder dan een miljoen dollar minder commissie hoeven te betalen, terwijl grotere ontwikkelaars de standaardcommissie van de App Store betalen op aankopen van apps en in-app betalingen.
  • Bij zoeken in de App Store heeft het gemak voor gebruikers om de gewenste apps te vinden, altijd vooropgestaan. Op verzoek van de ontwikkelaars heeft Apple ermee ingestemd dat de zoekresultaten gebaseerd blijven op objectieve kenmerken als het aantal downloads, beoordelingen, relevantie van de zoektekst en gedrag van gebruikers. De overeenkomst bepaalt dat het huidige zoeksysteem van de App Store nog ten minste drie jaar blijft zoals het was.
  • Om ontwikkelaars de gelegenheid te geven hun klanten op nog meer manieren te bereiken, geeft Apple ontwikkelaars toestemming om buiten de iOS-app om, bijvoorbeeld via e-mail, te communiceren over betalingsmethoden. Zoals altijd betalen ontwikkelaars geen commissie aan Apple over aankopen die buiten de app of de App Store worden gedaan. Gebruikers moeten toestemming geven voor deze communicatie en moeten zich er altijd voor kunnen afmelden.
  • Apple vergroot het aantal mogelijke prijzen die ontwikkelaars kunnen vragen voor abonnementen, in-app aankopen en betaalde apps van minder dan 100 tot meer dan 500. Ontwikkelaars kunnen zelf hun prijs vaststellen.
  • Apple blijft het mogelijk maken dat ontwikkelaars in beroep gaan als ze vinden dat een app onterecht geweigerd is, een proces dat al met succes wordt toegepast. Apple heeft zich bereid verklaard content toe te voegen aan de App Review-website om ontwikkelaars uit te leggen hoe de beroepsprocedure werkt.
  • Afgelopen jaren heeft Apple via apple.com veel nieuwe informatie over de App Store gepubliceerd. Apple zal op basis van die gegevens jaarlijks een transparantierapport opstellen, met inzichtelijke statistieken over de beoordeling van apps, zoals het aantal om diverse redenen geweigerde apps, het aantal gedeactiveerde accounts van klanten en ontwikkelaars, objectieve gegevens over zoekopdrachten en -resultaten en het aantal apps dat uit de App Store is verwijderd.
  • Apple zal ook een fonds oprichten ter ondersteuning van kleine ontwikkelaars in de VS, vooral gezien de nog steeds voortdurende gevolgen van de coronacrisis. In aanmerking komende ontwikkelaars moeten $ 1 miljoen of minder hebben verdiend via de Amerikaanse storefront voor al hun apps in elk kalenderjaar waarin de ontwikkelaars een account hadden tussen 4 juni 2015 en 26 april 2021 - hieronder valt 99 procent van de ontwikkelaars in de VS. Details worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

Spotify

Muziekstreamingplatform Spotify meldt op Twitter dat de overeenkomst van Apple om zaken voor ontwikkelaars te versoepelen niet te zorgen weggneemt van 'concurrentiebeperkende en oneerlijke praktijken' die Apple zou voeren aldus Spotify. "De recente wijzigingen van Apple pakken geen van de belangrijkste zorgen weg die Spotify en vele anderen hebben met Apple", aldus het bedrijf.

Lancering van het News Partner Program

Apple maakt tevens updates in de App Store bekend die samenhangen met de lancering van het News Partner Program. In het belang van degelijke journalistiek en een vrije en onafhankelijke pers worden in dit programma nieuwe initiatieven opgestart waarmee Apple de journalistiek ondersteunt.

Nieuwsorganisaties die willen deelnemen aan het programma, moeten hun klanten in Apple News toegang geven tot hun content, in de structuur van Apple News. Deelnemende organisaties krijgen onder voorwaarden 15 procent commissie op abonnementen op hun nieuwsapp. In combinatie met het App Store Small Business Program geeft dit programma nieuwsorganisaties nieuwe mogelijkheden om hun content beschikbaar te stellen aan Apple klanten, waarbij ook lokale journalistiek wordt gesteund. Meer informatie over het programma is te vinden op apple.com/newsroom.

Met de vandaag bekendgemaakte updates wordt de App Store voor ontwikkelaars zakelijk gezien nog aantrekkelijker, terwijl alles voor gebruikers even veilig en vertrouwd blijft. Nu al voorziet Apple meer dan 30 miljoen geregistreerde ontwikkelaars van alle tools, middelen en ondersteuning die ze nodig hebben om software te maken en ter beschikking te stellen aan meer dan een miljard klanten op platforms van Apple wereldwijd.

Terug naar nieuws overzicht