SaaS-financieringsplatform Requr haalt vijf miljoen euro op

27-08-2021 | door: Redactie

SaaS-financieringsplatform Requr haalt vijf miljoen euro op

Requr, een nieuw financieringsplatform voor SaaS (Software-as-a-Service)-bedrijven, heeft €5 miljoen groeikapitaal opgehaald bij een groep ervaren investeerders. Requr betaalt SaaS-bedrijven met een voorspelbare en terugkerende omzet vooraf de jaarlijkse waarde van hun maandelijkse abonnementen. Hierdoor kunnen SaaS-bedrijven hun groei financieren zonder te verwateren.

Volgens Tom van Wees, medeoprichter en CEO van Requr is de grote uitdaging van snelgroeiende technologiebedrijven dat de kosten voor de baten uitgaan. “Je moet veel investeren in sales en marketing, mensen en in je product voordat de volledige omzet gerealiseerd wordt. Om toch eerder over cash te beschikken geven sommige SaaS-bedrijven op dit moment tot wel 30 procent korting aan klanten die hun abonnementsgeld vooraf betalen. Het financieringsmodel van Requr lost dit cashflowprobleem, dat de remmende factor op groei van SaaS-bedrijven is, grotendeels op.”

Oprichters Tom van Wees, Lennard Kooy en Martijn Niessen ervaarden zelf met hun SaaS-bedrijven - Ginger en Storyteq - hoeveel impact de huidige manier van groeikapitaal ophalen heeft op de bedrijfsvoering en aandelenverhouding. Groeigeld ophalen kost veel tijd, leidt af van de corebusiness en er moeten aandelen worden uitgegeven. Met het via Requr opgehaalde geld kunnen bedrijven groei realiseren, internationaal expanderen of acquisities doen.

Nieuwe manier van SaaS-financiering over tien jaar dé standaard

Requr richt zich initieel op SaaS-bedrijven op het Europese vasteland die meer dan €20.000 aan maandelijks terugkerende omzet realiseren. Het bedrijf is van plan snel uit te breiden naar Scandinavië. Tom van Wees: “Je ziet een globale trend van on- en offline bedrijven die bewegen naar een abonnementsmodel. Op termijn zullen ook die (niet SaaS-)bedrijven toegang krijgen tot het platform van Requr. Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze manier van groeifinanciering zonder verwatering over tien jaar dé standaard manier van financieren is”.

Professionele investeerders betalen via Requr het jaarlijkse abonnementsgeld (contractwaarde) van klanten van SaaS-bedrijven vooruit. Zij krijgen dit vooruitbetaalde geld vervolgens in maandelijkse termijnen inclusief een vooraf bepaald rendement terug. Voor SaaS-bedrijven is dit gunstig omdat hun klanten normaalgesproken per maand of kwartaal betalen. Via Requr kunnen zij nu hun eigen groei financieren zonder daarvoor meerdere keren aandelen uit hoeven te geven waardoor oprichters of vroege investeerders substantieel verwateren.

Requr heeft een algoritme ontwikkeld dat risicoprofielen in kaart brengt van SaaS-bedrijven en contracten. Op basis daarvan wordt het rendement voor financierders berekend. Dit varieert van 2 tot 10 procent.

Terug naar nieuws overzicht