Wouter Hoeffnagel - 27 augustus 2021

Een op de twee Nederlanders moet in eigen tijd bijscholen

Een op de twee Nederlanders moet in eigen tijd bijscholen image

Maar liefst 48 procent van werkend Nederland moet als ze een opleiding willen volgen, dit in hun eigen tijd doen. Meer dan de helft (55%) wordt tegelijkertijd wel door hun werkgever gestimuleerd te worden om verder te leren. Dit is vooral zo bij hoogopgeleiden (66%) en beduidend minder bij laagopgeleiden (34%).

Dat blijkt uit onderzoek van NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland, onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst. Blijven leren naast het werk is dus een belangrijk onderwerp in veel bedrijven. In één op de vijf (21%) gevallen wordt er niets geregeld door de werkgever voor medewerkers die verder willen leren. Daartegenover staat dat vijftien procent verplicht wordt door hun werkgever om een opleiding te volgen.

Financiële steun

Medewerkers die een opleiding willen volgen naast het werk moeten hier wellicht wat vrije tijd voor inleveren, maar voor de kosten kunnen zij regelmatig bij de werkgever aankloppen. Zo geeft 52 procent van de Nederlanders aan dat hun werkgever de studiekosten vergoed als zij willen doorleren.

Sven Tump, Directeur bij NCOI Opleidingen: “De kennis en kunde van medewerkers is ontzettend waardevol om kwaliteit te blijven leveren als organisatie. Het is dan ook van groot belang dat deze kennis en kunde actueel blijft. Het investeren in een opleiding van medewerkers staat gelijk aan het investeren in de organisatie. Het is goed om te zien dat steeds meer werkgevers hun werknemers stimuleren om verder te leren. Het is echter wel belangrijk dat werkgevers zo’n traject ook faciliteren: door bijvoorbeeld het bieden van tijd of het vergoeden van studiekosten.”