Wouter Hoeffnagel - 27 augustus 2021

VK wil af van bepaalde delen van AVG

VK wil af van bepaalde delen van AVG image

Het Verenigd Koninkrijk wil afscheid nemen van bepaalde delen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het gaat onder meer om regelgeving die van toepassing op kleine bedrijven. Door bedrijven meer mogelijkheid te bieden voor het uitwisselen van gegevens met elkaar moeten zij eenvoudiger kunnen handelen.

Dit maakt minder Oliver Dowden van Cultuur en Digitale Zaken bekend. Dowden wil de Europese wetgeving veranderen door een Britse variant. Hierbij moet onder meer onderscheid worden gemaakt tussen grote en kleine bedrijven. Dowden stelt tegenover The Telegraph dat niet verwacht kan worden dat een klein familiebedrijf aan dezelfde regels voldoet als een enorm social media-bedrijf.

Dowden richt zijn pijlen ook op cookiebanners, die hij 'nutteloos' noemt. Hij wil dat cookiebanners tot het verleden gaan behoren, maar beloof hierbij dat hoge standaarden die privacy garanderen in stand blijven. Hoe dit er in de praktijk uit gaat zien is onduidelijk; de minister komt niet met een concreet alternatief.

Meer informatie is hier beschikbaar.