Wouter Hoeffnagel - 24 augustus 2021

Privéadressen van politici uitgelekt via KvK

Privéadressen van politici uitgelekt via KvK image

De privéadressen van zo'n 1.800 mensen zijn uitgelekt via de Kamer van Koophandel (KvK). Een voormalig advocaat die nog toegang had tot gegevens van de KvK vroeg de gegevens op. Het motief hierover is vooralsnog onduidelijk. Ook is niet bekend of de gegevens verder zijn verspreid.

Dit meldt RTL Nieuws. Het datalek is door de KvK gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De gegevens zouden zijn opgevraagd door een voormalig advocaat die sinds begin dit jaar niet langer actief is. Hij hield toegang tot het systeem van de KvK en vroeg tot juni gegevens van organisaties op. Het gaat hierbij voornamelijk om partijen die politiek of politiek activistisch zijn, meldt RTL Nieuws. Alle betrokkenen zijn door de KvK geïnformeerd. Zij worden gevraagd alle 'ongewone activiteiten' rondom het privéadres te melden.

De identiteit van de advocaat in kwestie is niet bekend gemaakt. Wel zou de advocaat schriftelijk aan de KvK hebben bevestigd de gegevens niet te zullen gebruiken en de data inmiddels verwijderd te hebben.