Documentaire toont ondergang van het Emotet-botnet

19-08-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Documentaire toont ondergang van het Emotet-botnet

Kaspersky brengt de nieuwste aflevering uit van zijn hacker:HUNTER-serie 'Emotet vs The World Police'. De film onthult de details van een internationale operatie, die resulteerde in de uitschakeling van Emotet, een van de gevaarlijkste botnets en cybercriminele diensten van het afgelopen decennium. De documentaire gaat op 18 augustus om 17:30 exclusief in première op het YouTube-kanaal van Tomorrow Unlocked. Dit is de vijfde aflevering in de hacker:HUNTER cybercrime serie.

Door de ogen van officieren van justitie en politieagenten uit Nederland, Duitsland en Oekraïne, vertelt de film hoe internationale politiesamenwerking deze cybercriminele zaak neerhaalde. Internationaal erkende cyberbeveiligingsonderzoekers voegen een breder perspectief toe en proberen te voorspellen wat er na Emotet zou kunnen komen. "De politie was in staat deze criminelen te stoppen, omdat ze begonnen te denken als cybercriminelen", aldus een onderzoeker, die de operatie in de documentaire samenvat.

Facilitator voor cybercriminaliteit

Emotet stond in wezen aan de wieg van de commoditisering van netwerktoegang en fungeerde op de achtergrond als facilitator voor cybercriminaliteit die overal ter wereld plaatsvond. In zekere zin was Emotet te vergelijken met de georganiseerde maffia van de 20e eeuw - ze boden de middelen om de misdaden te plegen; in de latere jaren van hun activiteiten voerden ze de aanvallen nooit echt zelf uit, waardoor ze moeilijk te pakken waren. Emotet opende deuren voor cybercriminele groepen die zware aanvallen lanceerden op verschillende hoogwaardige doelwitten en organisaties die vaak als off-limits worden beschouwd - zoals ziekenhuizen.

Emotet werd voor het eerst ontdekt in 2014, evolueerde voortdurend en werd extreem gevaarlijk. De operators onderhielden en verkochten tools en toegang tot honderdduizenden apparaten wereldwijd om die later te infecteren met verschillende malware, zoals ransomware en banking trojans. Het botnet werd verspreid via kwaadaardige bijlagen in spamberichten - zodra een dergelijke bijlage werd geopend, werd het apparaat geïnfecteerd met malware en stond het dus open voor infectie met andere bedreigingen. Hoewel deze aanpak vrij gebruikelijk is bij verschillende cyberactoren, viel Emotet op door zijn immense schaal.

Gedecentraliseerde infrastructuur

Door zijn enorme gedecentraliseerde infrastructuur, verspreid over meerdere landen, was Emotet's op grote schaal succesvol en bijna onmogelijk neer te halen. Tot januari 2021, toen Europol de stopzetting van de activiteiten van Emotet aankondigde en belangrijke actoren van de bende arresteerde. De operatie, gesanctioneerd door Europol en uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen meerdere overheidsinstanties uit verschillende landen in Europa en daarbuiten, was noodzakelijk om de arrestaties van Emotets operaties tot een succes te maken.

De nieuwe hacker:HUNTER-film volgt het verhaal achter Emotets activiteiten en de operatie die leidde tot de ondergang van Emotet. Het biedt een blik achter de schermen en deelt de ervaringen van de mensen die het onderzoek leidden.

De film is geregisseerd door Jessica Benhamou en geproduceerd door Max Peltz en Stephen Robert Morse. De hacker:HUNTER-serie is gemaakt door Hugo Berkeley, die ook de eerste twee documentaires van de serie regisseerde - over de Carbanak-groep en de WannaCry ransomware-aanval. De volledige credits zijn te vinden op IMDB.

Nauwe samenwerking nodig

"Naarmate cybercriminaliteit vordert en cybercriminelen samenwerken, zien we dat de autoriteiten een overeenkomstige reactie moeten bieden en nauw moeten samenwerken om de bedreigingen en de mensen erachter te bestrijden. Ik denk dat mensen zich vaak niet realiseren hoeveel moeite het kost om een cyberbende neer te halen. Ik ben blij dat we hebben kunnen laten zien hoeveel gepassioneerde, toegewijde mensen over de grenzen heen hebben samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen", zegt Jessica Benhamou, de regisseur van 'hacker:HUNTER Ha(ck)cine'.

Om meer te weten te komen over de totstandkoming van de film, kun je op 18 augustus om 17.00 uur deelnemen aan een livestream met Marco Preuss, directeur van Kaspersky's Global Research and Analysis Team, Europa, Jessica Benhamou, de regisseur van deze 'hacker:HUNTER'-aflevering en Rainer Bock, uitvoerend producent van 'hacker:HUNTER'.

De nieuwe hacker:HUNTER Emotet vs The World Police gaat live op 18 augustus om 17:30 uur. Bekijk de trailer van de film hier. Bekijk alle afleveringen van hacker:HUNTER hier.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security