Wouter Hoeffnagel - 17 augustus 2021

Gelre ziekenhuizen doelwit van reeks cyberaanvallen

Gelre ziekenhuizen doelwit van reeks cyberaanvallen image

Gelre ziekenhuizen is doelwit geweest van een reeks cyberaanvallen. De aanvallers hebben toegang weten te krijgen tot in ieder geval één mailbox van een medewerker.

Dit meldt Gelre ziekenhuizen op zijn website. Gedurende een periode van drie weken is een groot aantal pogingen gedaan om vanuit het buitenland in te breken op de ICT-omgeving, meldt het ziekenhuis. De pogingen zijn in een vroegtijdig stadium ontdekt, waardoor snel kon worden gereageerd.

Mailbox gekraakt

"Helaas is uit onderzoek gebleken dat desondanks onbevoegden toegang hebben kunnen krijgen tot 1 mailbox van een medewerker. Vanuit dit account zijn geen gegevens verzonden of gedownload. Maar het is niet met zekerheid uit te sluiten dat de hacker mailberichten met persoonsgegevens heeft ingezien, de kans daarop is echter klein", schrijft het ziekenhuis.

Inmiddels zijn extra maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Wat deze maatregelen inhouden laat het ziekenhuis in het midden. Ook is melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. "Vanzelfsprekend betreurt de Raad van Bestuur van Gelre ziekenhuizen dit incident ten zeerste. Gelre werkt met gerenommeerde beveiligingssoftware en doet er alles aan om situaties als deze te voorkomen", aldus het ziekenhuis.