Wouter Hoeffnagel - 17 augustus 2021

Amerikaans onderzoek naar ongevallen met Tesla's autopilot

Amerikaans onderzoek naar ongevallen met Tesla's autopilot image

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) start een onderzoek naar een reeks ongelukken met Tesla's. Het gaat specifiek om ongevallen waarbij Tesla's voertuigen van hulpdiensten, waarbij de zogeheten autopilot- of traffic aware cruise control-functie was ingeschakeld.

Het onderzoek is gericht op de Tesla-modellen Y, S, X en 3 gebouwd in de periode 2014 tot en met 2021. Het gaat naar schatting om zo'n 765.000 voertuigen. De NHTSA meldt dat sinds 2018 elf ongevallen hebben plaatsgevonden waarbij Tesla's betrokken waren waarbij de autopilot-of traffic aware cruise control-functie was ingeschakeld en zij tegen voertuigen van hulpdiensten aanreden. Hierbij zijn volgens de Amerikaanse overheidsdienst één dode en zeventien gewonden gevallen.

Rijhulpsystemen

De autopilot- en traffic aware cruise control-functies zijn volgens Tesla rijhulpsystemen, waarbij bestuurders nog altijd hun handen aan het stuur moeten houden. Dit wordt onder meer gecontroleerd met een waarschuwingssignaal, dat afgaat zodra de gebruikers het stuur niet vast heeft.

Het is niet voor het eerst dat de NHTSA een onderzoek opent naar de autopilot-functie van Tesla. Ook in 2016 werd een dergelijk ongeval uitgevoerd na een dodelijk ongeval, waarbij een Tesla een vrachtwagen raakte. De conclusie van dit onderzoek was dat de functionaliteit van Tesla correct functioneerde, maar de bestuurder hierop te veel vertrouwde.