Cloud markt is een op hol geslagen succesverhaal

18-08-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Cloud markt is een op hol geslagen succesverhaal

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de bedrijfsuitgaven voor cloud infrastructuur services in het tweede kwartaal 42 miljard dollar bereikten. Dat is een stijging van 2,7 miljard dollar ten opzichte van het voorgaande kwartaal en een stijging van 39% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, wat ongebruikelijk is voor zo'n grote, snelgroeiende markt.

In voorgaande kwartalen wonnen Microsoft en Google langzaam terrein op Amazon, maar na een groei van 10% ten opzichte van het voorgaande kwartaal schoof het wereldwijde marktaandeel van Amazon terug naar 33%.

Microsoft en Google waren goed voor nog eens 30% van de markt en de volgende twintig cloud providers hadden samen een marktaandeel van 28%. Daarna volgt een lange staart van kleine tot middelgrote dienstverleners die de rest van de markt voor hun rekening nemen.

Services

Nu de meeste grote cloud providers hun winstgegevens voor het tweede kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de driemaandelijkse inkomsten uit cloud infrastructuur services (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloud services) 42 miljard dollar bedroegen, met een achterblijvende omzet van twaalf maanden tot 152 miljard dollar miljard.

IaaS en PaaS

Public IaaS- en PaaS-diensten zijn goed voor het grootste deel van de markt en die groeiden met 41% in het tweede kwartaal. De dominantie van de grote cloud providers is nog meer uitgesproken in de public cloud, waar de top vijf 80% van de markt in handen heeft. Geografisch gezien blijft de cloud markt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

Datacenters

“Deze markt blijft een op hol geslagen succesverhaal voor Amazon, Microsoft, Google en enkele andere cloud providers. Je zou normaal gesproken niet verwachten dat de groeipercentages daadwerkelijk toenemen in zo'n enorme en zich snel ontwikkelende markt, maar nogmaals, dat is wat ons onderzoek heeft aangetoond", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Het moet gezegd dat dit succes hard verdiend is. Amazon, Microsoft en Google in totaal investeren doorgaans meer dan 25 miljard dollar in capex per kwartaal, waarvan een groot deel gaat naar het bouwen en uitrusten van hun vloot van meer dan 340 hyperscale datacenters. Er blijft een schat aan kansen voor kleinere, meer gerichte cloud providers, maar het kan moeilijk zijn om weg te kijken van de oogverblindende cijfers die uit de grote drie komen.”

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud