Gartner: Omzet uit 5G-netwerkinfrastructuur groeit dit jaar met 39%

16-08-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Omzet uit 5G-netwerkinfrastructuur groeit dit jaar met 39%

De wereldwijde omzet uit 5G-netwerkinfrastructuur groeit dit jaar naar verwachting tot 19,1 miljard dollar. Een stijging van 39% in verhouding met de 13,7 miljard omzet die de infrastructuur in 2020 opleverde.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Communications service providers (CSP's) in volwassen markten versnellen de ontwikkeling van 5G in 2020 en 2021. 5G is inmiddels goed voor 39% van de de totale omzet uit draadloze infrastructuur dit jaar. "De COVID-19 pandemie zorgt voor een piek in de vraag naar geoptimaliseerde en zeer snelle breedbandconnectiviteit voor het ondersteuning van thuiswerken en applicaties die veel bandbreedte vereisen, zoals streamingvideo, online gaming en social media toepassingen", zegt Michael Porowski, senior principal research analyst bij Gartner.

Snelst groeiende segment

5G is het snelst groeiende segment in de markt voor draadloze netwerkinfrastructuur. Als we inzoomen op de verschillende segmenten groeit alleen de omzet uit 5G. Investeringen in eerdere generaties draadloze technologie nemen in een hoog tempo af in alle regio's. Investeringen in non-5G small cells nemen naar verwachting eveneens af naarmate CSP's overstappen op 5G small cells.

In West-Europa leggen CSP's de prioriteit op het licentiëren van spectrum, moderniseren van kerninfrastructuur en compliancy met regulatorische processen. 5G-omzet in de regio stijgt naar verwachting van 794 miljoen dollar in 2020 naar 1,6 miljard dollar in 2021. In Noord-Amerika stijgt de omzet van 2,9 miljard dollar in 2020 naar 4,3 miljard dollar in 2021. In China stijgt de omzet van 7,4 miljard naar 9,1 miljard dollar.

Commercialiseerbare 5G-diensten

Slechts 10% van de CSP's bood in 2020 commercialiseerbare 5G-diensten aan die multiregionaal beschikbaar kunnen komen. Gartner verwacht dat dit percentage de komende jaren stijgt tot 60% in 2024. Deze groei is vergelijkbaar met de groei die LTE en 4G in het verleden doormaakte.

"Vraag vanuit bedrijven en klanten is een belangrijke factor in deze groei. Naarmate consumenten terugkeren naar kantoor blijven zij upgraden of stappen over op gigabit fiber to the home (FTTH) service nu connectiviteit een essentiële dienst voor werken op afstand is geworden", zegt Porowski. "Gebruikers onderzoeken CSP's daarnaast nauwkeuriger voor zowel hun behoeften op kantoor als werken op afstand."

Terug naar nieuws overzicht