Olympische Spelen Tokyo 2020 inspireren hi-tech innovatie

De gepatenteerde RL COOLING wearable van Ralph Lauren was een van de technologische innovaties tijdens de Olympische Spelen in Tokyo.

14-08-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Olympische Spelen Tokyo 2020 inspireren hi-tech innovatie


De Olympische Spelen van Tokyo 2020 eindigden in relatieve stilte, maar laten bemoedigende herinneringen na op het gebied van technologische vooruitgang. Dit varieert van van servicerobots tot NFT-marktplaatsen. Dat stelt data- en analysebedrijf GlobalData.

De Innovation Explorer-database van GlobalData's Disruptor Intelligence Center toont hoe opkomende technologieën de Olympische Spelen van Tokyo 2020 tot een van de meest hightech sportevenementen ooit hebben

Temperatuurgecontroleerde draagbare technologie

Ralph Lauren, de officiële outfitter van Team USA, heeft zijn gepatenteerde RL COOLING wearable geïntroduceerd voor de vlaggendragers van het team. Het integreert in het kledingstuk van de drager en verspreidt de warmte van de huid via een sensor die de temperatuur bewaakt en regelt. Het resultaat is een verkoelend gevoel dat onmiddellijk voelbaar is en langdurig aanhoudt, zelfs in de ergste hitte.

Contactloze bewaking vitale functies

Panasonic heeft zijn sportanalysetechnologie 'Contactless Vital Sensing' gepresenteerd, die de hartslag van een boogschutter berekent door een camera op 12 meter afstand van de schietlijn op het gezicht van de atleet te richten. Subtiele variaties in huidskleur die niet zichtbaar zijn voor het blote oog worden vastgelegd in de video voor analyse. De signaalverwerkingstechnologie wordt vervolgens gebruikt om de hartslaggegevens op te halen.

NFT-marktplaats

Het Internationaal Olympisch Comité is een samenwerking aangegaan met de ontwikkelaar van videogames nWay om een nieuwe officiële marktplaats te lanceren voor digitale entertainmentervaring met een Olympisch thema, bestaande uit non-fungible token (NFT) Olympische pins en cross-play multiplayer-videogames. De digitale Olympische pinnen, als NFT's, zullen dezelfde eigenschappen hebben als fysieke pinnen, zoals authenticiteit, zeldzaamheid en herkomst, waardoor ze echte verzamelaarsschatten zijn.

3D-volgtechnologie

Intel en Alibaba hebben een technologie voor het volgen van atleten ontwikkeld voor inzet op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio en daarna. De technologie integreert AI en computer vision om een deep learning-toepassing aan te sturen. Dit helpt om 3D-vormen van atleten in training of competitie te trekken met behulp van bestaande en toekomstige Intel-hardware en Alibaba-cloudcomputingtechnologie.

Andere hoogtepunten op technologisch gebied waren Toyota's AI-aangedreven servicerobots, Intel's mini-drones voor entertainment en gezichtsherkenningssysteem voor check-ins, en een omroep-make-over door Alibaba die voor het eerst cloudtechnologie gebruikt.

"De wereld is zich bewust van de technologische bekwaamheid van Japan en het land heeft dit opnieuw bewezen tijdens de Olympische Spelen van dit jaar", stelt Abhishek Paul Choudhury, Disruptive Tech Analyst bij GlobalData. "Zoals de COVID-19-pandemie heeft geïllustreerd, is de samenleving zo ver gevorderd dat de effecten van gebeurtenissen uit het verleden niet langer een betrouwbare voorspeller zijn voor toekomstige gebeurtenissen, en dit megasportevenement biedt iedereen de mogelijkheid om een verschil te maken naast het organiseren van wedstrijden.”

Terug naar nieuws overzicht