Martijn Kregting - 13 augustus 2021

Bechtle: positieve verwachtingen na goed tweede kwartaal

Bechtle: positieve verwachtingen na goed tweede kwartaal image

Bechtle AG heeft ook het tweede kwartaal van het boekjaar 2021 afgesloten met sterke cijfers, zo stelt het Europese IT-systeemhuis. Ondanks wereldwijde tekorten op de IT-markt en de aanhoudende beperkingen door de COVID 19-pandemie, heeft Bechtle in het tweede kwartaal van 2021 een omzetstijging van 9,3 procent behaald naar bijna 1.432,8 miljoen euro. De winst voor belastingen (EBT) nam toe met 39,8 procent naar 81,2 miljoen euro. De EBT-marge verbeterde naar 5,7 procent.

In de EBT is een positief eenmalig effect van circa 9,5 miljoen euro verwerkt. Bechtle heeft in voorgaande kwartalen namelijk reserves opgebouwd als risicopreventie. Deze reserves konden in het tweede kwartaal deels weer worden afgebouwd. Ook zonder dit effect zou de EBT echter met 23,5 procent zijn gegroeid en zou de marge op 5,0 uitkomen. “Het is ons gelukt om de handel ondanks de moeilijke omstandigheden verder sterk vooruit te helpen", aldus Dr. Thomas Olemotz, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bechtle. "De vraag van onze klanten naar krachtige IT-oplossingen en services is in alle sectoren consequent hoog."

In het segment IT-Systeemhuis & Managed Services realiseerde Bechtle in de periode van april tot en met juni 2021 een omzetgroei van 1,2 procent naar 904,3 miljoen euro. Enerzijds is dit beïnvloed door de bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal van 2020. Anderzijds zijn de tekorten in dit segment vooral bij raamcontracten met een hoog volume veel merkbaarder geworden. Bechtle kon het service-aandeel uitbreiden, aangejaagd door een weer sterkere vraag van de klanten in de industrie. De EBIT steeg met 33,3 procent naar 53,6 miljoen euro, de EBIT-marge van 4,5 naar 5,9 procent. Zonder het voornoemde eenmalige effect steeg de EBIT met 14,8 procent en de marge naar 5,1 procent.

Sterke groei in IT E-commerce

In het segment IT E-Commerce steeg de omzet in het tweede kwartaal van 2021 met 26,9 procent naar 528,5 miljoen euro. Daaraan hebben bijna alle ondernemingen bijgedragen met groeipercentages van boven de 10 procent. Een sterke ontwikkeling liet ook Frankrijk zien, het belangrijkste land in dit segment. De EBIT klom met 50,1 procent naar 29,1 miljoen euro en de marge steeg van 4,6 procent naar 5,5 procent.

In het eerste halfjaar van 2021 steeg de operationele cashflow naar 47,3 miljoen euro (2020: 40,5 miljoen euro). Ook de vrije kasstroom ontwikkelde zich positief: van -31,6 miljoen euro naar 23,3 miljoen euro. Met 286,6 miljoen euro lag de totale liquiditeit op de peildatum volgens Bechtle nog steeds op een 'zeer comfortabel' niveau.

Positieve vooruitzichten

Omzet, resultaat en marge liggen operatief al na een half jaar boven het streefbereik van deverwachtingen voor het hele jaar. De directie heeft daarom de jaarprognose verhoogd en rekent nu met een zeer duidelijke resultaatgroei evenals een EBT-marge boven die van vorig jaar. Dr. Olemot: "De investeringsbereidheid van de klanten is hoog. We zien dat aan onze binnenkomende opdrachten die continu meer dan 10 procent groeien. Daar staan de bekende tekorten tegenover die zeker nog tot in 2022 zullen duren. Desondanks zijn de vooruitzichten voor Bechtle echter nog steeds uitstekend."