Martijn Kregting - 13 augustus 2021

Banken willen risico's cloud-gebruik beperken

Banken willen risico's cloud-gebruik beperken image

Banken nemen maatregelen om de risico's van hun toenemende gebruik van externe cloudcomputingdiensten te beperken. Dat blijkt volgens Reuters uit een onderzoek van Harris Poll en Google Cloud.

De Bank of England en de Franse Centrale Bank hebben hun bezorgdheid geuit over een gebrek aan transparantie in de manier waarop banken vertrouwen op een beperkt aantal externe cloud computing-providers zoals Google, Microsoft en Amazon, die zich buiten de reikwijdte van toezichthouders bevinden.

Regelgevers maken zich er zorgen over dat het vertrouwen van veel banken op dezelfde providers systeemrisico's zou kunnen opleveren als een van de cloudbedrijven failliet zou gaan. Uit het onderzoek onder 1.300 leiders in financiële dienstverlening uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Hong Kong, Japan, Singapore en Australië blijkt verder dat 83 procent van hen de cloud gebruikt als onderdeel van hun primaire computerinfrastructuur.

Multicloud-strategie banken

Het grootste deel van de banken overweegt ook een multicloud-strategie aan te nemen, aldus het onderzoek, waardoor een bank bij een storing kan overstappen naar een alternatieve aanbieder om een onderbreking van de dienstverlening voor klanten te voorkomen.

"Op basis van de Harris-enquête is het duidelijk dat financiële instellingen actie ondernemen om problemen met concentratie of vendor lock-in op te lossen, waarbij 88 procent van de respondenten die momenteel geen multicloud-strategie gebruiken, overweegt dit in de komende 12 maanden te doen," aldus Adrian Poole, directeur voor financiële diensten in Groot-Brittannië en Ierland voor Google Cloud.