Wouter Hoeffnagel - 12 augustus 2021

Steekproef: Niet alle gedupeerden datadiefstal GGD zijn geïnformeerd

Steekproef: Niet alle gedupeerden datadiefstal GGD zijn geïnformeerd image

Meer mensen zijn door de datadiefstal bij GGD GHOR getroffen dan de koepelorganisatie beweerd. Veel getroffenen weten daarnaast niet dat hun gegevens zijn gestolen en mogelijk doorverkocht.

Dit blijkt uit een steekproef van RTL Nieuws. Begin dit jaar bleek dat onbevoegden gegevens van Nederlanders die zich bij de GGD hadden laten testen op het COVID-19 virus hebben ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Het gaat om onder meer namen, telefoonnummers, adresgegevens, geboortedata en burgerservicenummers. De GGD GHOR schat dat ongeveer 1.250 Nederlanders zijn getroffen. Deze personen zijn door de organisaties geïnformeerd.

Lang niet iedereen geïnformeerd

Uit een steekproef van RTL Nieuws blijkt echter dat waarschijnlijk veel meer mensen zijn getroffen. Zij belden willekeurige mensen op van wie GGD-gegevens online te koop zijn aangeboden. Deze personen geven allen aan niet door de GGD te zijn geïnformeerd over de diefstal van hun gegevens.

In een reactie zegt GGD GHOR tegen RTL Nieuws geen indicatie te hebben dat gedupeerden niet zijn geïnformeerd. De organisatie wijst op het politieonderzoek naar de diefstal, dat nog loopt.