Ruim 370 bedrijven wereldwijd zetten private LTE of 5G in

12-08-2021 | door: Martijn Kregting

Ruim 370 bedrijven wereldwijd zetten private LTE of 5G in

Minstens 370 bedrijven wereldwijd investeren in particuliere mobiele netwerken op basis van LTE of 5G, of beschikken al over zo’n netwerk. Dat blijkt uit cijfers van de Global Mobile Suppliers Association (GSA) Het getal omvat proef- en proefimplementaties, commerciële netwerklanceringen of investeringen in licenties die de inzet van particuliere LTE- of 5G-netwerken mogelijk maken. GSA heeft 45 landen/gebieden geïdentificeerd met private netwerkimplementaties op basis van LTE of 5G of waar 5G-geschikte private netwerkspectrumlicenties zijn toegewezen.

Het marktstatusrapport voor Private Mobile Networks stelt dat het tempo van de uitrol van 5G versnelt. Hoewel LTE nog steeds verantwoordelijk is voor de meerderheid van de implementaties van particuliere mobiele netwerken, groeit het marktaandeel van 5G. LTE wordt gebruikt in 64 procent van de geregistreerde particuliere mobiele netwerken, tegen 81 procent in oktober 2020. 5G wordt nu ingezet (of is gepland) in 44 procent van de particuliere mobiele netwerken, waaronder 8 procent zowel LTE als 5G inzetten.

Productie early adopter

De GSA stelt dat de sector productie een early adopter blijft van lokale particuliere mobiele netwerken. 79 geïdentificeerde bedrijven beschikken hier over geschikte licenties of zijn betrokken zjn bij bekende pilots of implementaties van LAN's of waarschijnlijke LAN's (tegen 51 aan het begin van 2021). Mijnbouw volgt op de tweede plaats, terwijl havens ook actief lokale particuliere mobiele netwerken testen/implementeren.

Nutsbedrijven, politie/beveiliging/openbare veiligheid/defensie, communicatie/IT en het spoor zijn de grootste gebruikers van wide area private mobiele netwerken. Binnen productie is automotive een leider op het gebied van investeringen en adoptie in particuliere netwerken. De sector is goed voor meer dan een kwart (25,3%) van de 79 geïdentificeerde productiebedrijven die in het bezit zijn van geschikte licenties of betrokken zijn bij bekende pilots of implementaties.

Toenemende eisen

"De vraag naar particuliere mobiele netwerken op basis van LTE en in toenemende mate 5G wordt gedreven door de toenemende eisen op het gebied van data, beveiliging, digitalisering en zakelijke mobiliteit van moderne bedrijven en overheidsinstanties", zegt Joe Barrett, voorzitter van de Global Mobile Suppliers Association. “Alle soorten organisaties combineren verbonden systemen met big data en analyses om operaties te transformeren, automatisering en efficiëntie te verhogen of nieuwe diensten aan hun gebruikers te leveren. Dankzij draadloze netwerken met LTE of 5G kunnen deze transformaties zelfs plaatsvinden in de meest dynamische, afgelegen of zeer veilige omgevingen, terwijl de schaalvoordelen worden geboden van een technologie die al wereldwijd is ingezet.”

GSA definieert een particulier mobiel netwerk als een op 3GPP gebaseerd 4G/LT-5G particulier mobiel netwerk dat uitsluitend is bedoeld voor gebruik door particuliere entiteiten zoals ondernemingen, industrieën of overheden, dat niet wordt aangeboden aan het grote publiek en gebruikmaakt van spectrum dat is gedefinieerd in 3GPP. Het bevat ook op 3GPP gebaseerd MulteFire en Future Railway Mobile Communication System (FRMCS).

Terug naar nieuws overzicht