Wat wordt nu eigenlijk bedoeld met ‘de cloud’?

12-08-2021

Wat wordt nu eigenlijk bedoeld met ‘de cloud’?

Wanneer je over het internet struint, kom je het regelmatig tegen: de cloud. Je zou al snel de link kunnen leggen naar het weer, maar nee. Deze ‘wolk’ heeft niets te maken met de wolken die onze zon verdekken. Maar wat is het dan wel?

Wat is de cloud?

De cloud is een online wereldwijd netwerk aan servers die aan elkaar gekoppeld zijn via internet. Deze servers zijn opgezet met als doel het opslaan en beheren van data, het leveren van content of het uitvoeren van allerlei toepassingen. Het werkt als een soort grote digitale kluis; een kluis die je overal ter wereld kunt openmaken om er iets in te stoppen of uit te halen of waar je ook in zou kunnen werken.

Hoewel we graag spreken over ‘de cloud’, bestaat deze eigenlijk niet. In werkelijkheid zijn er tal van aanbieders die allemaal een eigen cloud hebben. Net als bij het weer zijn er dus tal van clouds in verschillende vormen en maten. Toch hebben ze één ding gemeen: om toegang te krijgen tot de cloud heb je altijd een telefoon, tablet of computer met internet nodig.

Voordelen van de cloud

Wat heb ik nou aan die cloud?

  • Overal ter wereld, op elk apparaat, heb je toegang tot jouw cloud.
  • De cloud is bestand tegen diefstal, brand, vernieling en verlies. Wanneer jouw device kwijt of kapot is, blijven de opgeslagen bestanden gewoon beschikbaar via een ander apparaat.
  • De opslagcapaciteit is oneindig! In tegenstelling tot fysieke opslagmogelijkheden is de ruimte in de cloud onbeperkt.
  • Clouds worden zwaar beveiligd tegen hackers en virussen. Een clouddienst kan zich geen lek permitteren en is er dus altijd op gebrand om haar cloud zo veilig mogelijk te maken.

Waar moet ik op letten?

Wanneer je gegevens online gaat opslaan, is het goed om te letten op de volgende punten.

  • Kies een sterk wachtwoord. Je wilt natuurlijk niet dat anderen toegang krijgen tot jouw kluis.
  • Vaak is er een beperkte cloudruimte gratis, maar wanneer je daar overheen gaat moet je betalen voor extra opslag.
  • De contracten bij clouddiensten zijn vaak tegen vaste tarieven. Wanneer jouw behoefte voor opslagcapaciteit flexibel is, kun je op zoek naar een flexibel contract zoals bij Magento Cloud Hosting.
  • Er is altijd een internetverbinding nodig om bij de cloud te komen. Zonder die verbinding heb je geen toegang tot de kluis.
  • Bij sommige aanbieders bestaat het gevaar op ransomware. Dit risico bestaat alleen wanneer er software van de clouddienst op de computer is geïnstalleerd.

Door: Lequal

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud, Security
Cloud