Aanvallers vermommen spam en phishing als valse QR-codes

13-08-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Aanvallers vermommen spam en phishing als valse QR-codes

Cybercriminelen richten hun spamberichten en phishingcampagnes sinds het uitbreken van de COVID-19 pandemie vaak op deze pandemie. Denk hierbij aan valst kortingen op bijvoorbeeld COVID-19-test, die tot de meest voorkomende behoren. Recentelijk zijn phishingadvertenties voor valse QR-codes en vaccinatiecertificaten voor restaurants en openbare evenementen populair geworden.

Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky experts, die deze spamberichten en phishingwebsites analyseerden. Het bedrijf identificeerde 5.000 pandemie-gerelateerde phishingwebsites, waarvan 300 in Europa en 34 in Nederland. Van maart 2020 tot juli 2021 heeft het cybersecuritybedrijf meer dan een miljoen pogingen van gebruikers om deze sites te bezoeken voorkomen. Het ging hierbij om anonieme data gebaseerd op Kaspersky productdetecties van maart 2020 tot juli 2021.

Recent geïntensiveerd

De pandemie-gerelateerde oplichtingsactiviteiten bereikten een hoogtepunt in maart 2021. Kaspersky-onderzoekers constateerden een lichte daling in juni, waarna bleek dat cybercriminelen hun inspanningen intensiveerden. In juli detecteerden en blokkeerden Kaspersky-producten veertien procent meer pandemie-gerelateerde phishingwebsites dan in mei.

"Bij de meeste pandemie-gerelateerde fraude hebben cybercriminelen als doel om gebruikersdata te verkrijgen. Hiervoor wordt vaak phishing gebruikt: een gebruiker volgt een link uit een advertentie of e-mail en komt op een pagina waar hem wordt gevraagd om persoonlijke informatie en bankkaartgegevens in te voeren. Zodra zij deze informatie hebben, kunnen aanvallers deze gebruiken om geld te stelen van de rekeningen van een doelwit. Als je een bericht ziet over de pandemie, raden we je aan altijd te controleren of de informatie afkomstig is van een officiële bron en nooit je persoonlijke gegevens te verstrekken aan verdachte sites," zegt Alexey Marchenko, hoofd Content Filtering Methods Research bij Kaspersky.

Voorkomen dat je slachtoffer wordt

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van oplichterij is het belangrijk om sceptisch te zijn over ongewoon goede aanbiedingen en promoties. Daarnaast doe je er goed aan om geen links te volgen van verdachte e-mails of chatberichten en is het verstandig om altijd de echtheid van onbekende websites te controleren. Met een betrouwbare securityoplossing, zoals Kaspersky Security Cloud, weet je zeker dat kwaadaardige bijlagen worden geïdentificeerd en phishingsites worden geblokkeerd.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security