Martijn Kregting - 11 augustus 2021

Intel krijgt miljardenboete niet teruggedraaid

Intel krijgt miljardenboete niet teruggedraaid image

Intel is er niet in geslaagd om een miljardenboete in hoger beroep ongedaan gemaakt te krijgen. Een Amerikaanse districtsrechtbank in Texas heeft een motie van de producent van halfgeleiders afgewezen om een jury-uitspraak uit maart van dit jaar te vernietigen middels een nieuw proces.

Op 2 maart veroordeelde een jury Intel tot het betalen van een boete van in totaal 2,18 miljard dollar aan VSLI Technoloy voor patentinbreuken. Het betrof twee patenten die ooit eigendom waren van de Nederlandse proccessorfabrikant NXP Semiconductors. Eén boet ehad een omvang van 1,5 miljard dollar, de ander bedroeg 675 miljoen dollar.

'Vonnis onterecht'

Intel gaf dinsdag in een verklaring aan teleurgesteld te zijn over de beslissing en zal ertegen in beroep te gaan. Volgens het concern was het vonnis onterecht wegens onjuiste juryinstructies en bewijsuitspraken. Het leek gebaseerd te zijn op eerdere Intel-schikkingen waarvan zelfs de eigen schadedeskundige van VLSI toegaf dat ze niet vergelijkbaar waren.

Het bedrijf roept ook op tot hervormingen van patenwetgeving. Dat moet voorkomen dat investeerders in patentgeschillen octrooien van lage kwaliteit gebruiken om 'exorbitante' schadevergoedingen te verkrijgen. Deze praktijk zou innovatie verstikken en de economie schaden.

Een jury in een andere rechtszaak in Waco, Texas, oordeelde op 21 april in het voordeel van Intel in een afzonderlijke rechtszaak over octrooi-inbreuk waarin VLSI3,1 miljard dollar had geëist.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024