Martijn Kregting - 11 augustus 2021

Lenovo behaalt beter dan verwachte winstgroei in eerste fiscale kwartaal

Lenovo behaalt beter dan verwachte winstgroei in eerste fiscale kwartaal image

Lenovo 's werelds producent maker van personal computers, boekte woensdag een beter dan verwachte winst in het eerste fiscale kwartaal, mede omdat COVID-19-beperkingen thuiswerken blijven stimuleren. De winst voor het kwartaal eindigend op 30 juni steeg met 119 procent tot 466 miljoen dollar, versus 213 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De resultaten waren de eerste van het bedrijf sinds het in februari 2021 zijn businessgroepen reorganiseerde. De nettowinstmarge bedroeg 2,8 procent, volgens het bedrijf de hoogste marge in vele jaren. De kwartaalomzet steeg met 27 procent tot 16,9 miljard dollar, tegen 13,3 miljard dollar een jaar eerder, aldus Reuters.

Lenovo verwacht voorlopig groei pc-markt

Lenovo gaf in een toelichting op de resultaten aan dat een herstel van de IT-uitgaven de vraag stimuleerde en hogere gemiddelde verkoopprijzen van zijn producten ondersteunde. Het bedrijf verwacht dat de markt voor personal computers de komende vijf jaar zal blijven groeien.

"De versnelde digitale en intelligente transformatie heeft wereldwijd aanzienlijke marktkansen gecreëerd", aldus Lenovo's voorzitter en CEO Yuanqing Yang. "We zullen de R&D-investeringen blijven verhogen, met als doel deze in de komende drie jaar te verdubbelen."

Marktleider in pc's

Het wereldwijd verscheepte volume van pc's steeg volgens marktonderzoeker Canalys met 13 procent op jaarbasis tot 82,3 miljoen stuks in het tweede kwartaal van 2021. Het volume van desktops groeide voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2019. Lenovo breidde zijn marktaandeel uit naar 24,4 procent. Het verscheepte voor het derde achtereenvolgende kwartaal meer dan 20 miljoen pc's, vóór HP Inc met 22,6 procent en Dell met 17 procent.