Siemens Mobility koopt OV-leverancier Sqills

Siemens Mobility koopt OV-leverancier Sqills

09-08-2021 | door: Martijn Kregting

Siemens Mobility koopt OV-leverancier Sqills

Siemens Mobility heeft een overeenkomst getekend voor de overname van het Nederlandse Sqills, leverancier van cloudgebaseerde voorraadbeheer-, reserverings- en ticketingsoftware voor openbaarvervoerbedrijven over de hele wereld. Sqills levert het ‘S3 Passenger’ platform, waarmee OV-bedrijven hun oude reserveringssystemen kunnen vervangen door een online boekingssysteem dat het gebruik en de beschikbaarheid van passagiersvervoer verhoogt. 

Het platform voegt volgens Siemens Mobility een belangrijke digitale oplossing toe aan het softwareportfolio van de onderneming en versterkt haar vermogen om de producten en diensten te leveren die het algemene gebruik en het gemak van het openbaar vervoer helpen vergroten. De overeengekomen koopprijs is 550 miljoen euro plus een earn-out.

Focus op SaaS

“De overname van Sqills is een voorbeeld van hoe Siemens de echte en digitale wereld combineert om zijn klanten sterker te maken in hun transformatie”, stelt Roland Busch, President en Chief Executive Officer van Siemens in een persbericht over de aankoop. “Tegelijkertijd ondersteunt Sqills ons eigen groeipad voor digitale diensten. Het past ook perfect bij onze onlangs aangekondigde focus op het genereren van terugkerende inkomsten via veerkrachtige bedrijfsmodellen zoals Software as a Service.”

Michael Peter, CEO van Siemens Mobility., voegt hieraan toe dat om het aantal passagiers op het spoor aanzienlijk te vergroten en de klimaatdoelstellingen tegen 2030 te bereiken, passagiers een meer geoptimaliseerd proces nodig hebben om naadloos aangeboden treindiensten te kunnen vinden en gebruiken. “De overname van Sqills en het eenvoudig te implementeren SaaS-platform voor inventarisatie, reserveringen en tickets geeft ons de mogelijkheid om precies dat te bereiken. Bovendien biedt de combinatie van het Sqills-boekingsplatform en de Hacon-oplossingen een uitgebreid aanbod voor operators om hun belangrijkste reisprocessen te beheren, inclusief het zoeken naar reizen en opbrengstbeheer.”

Reizigers beter bedienen

Samen met Hacon, eos.uptrade, Bytemark en Padam Mobility wordt Sqills’ S3 Passenger onderdeel van een onderling verbonden softwareportfolio met een scala aan diensten voor openbaar vervoer. Verder kan Siemens Mobility met zijn Hacon-reisplanning en MaaS-software operators nu een verbeterd SaaS-aanbod bieden om hun kernprocessen te beheren. Bovendien zal dit met de toenemende liberalisering van de markt voor spoorwegexploitanten van cruciaal belang zijn, aangezien klanten steeds meer op zoek zijn naar concurrerende mobiliteitsoplossingen die hen zullen helpen reizigers beter van dienst te zijn.

Sqills, opgericht in 2002 in Enschede, Nederland, heeft 160 mensen in dienst en verwacht een omzet voor kalenderjaar 2022 van ongeveer 40 miljoen euro. De onderneming telt 33 klanten in 9 landen, waaronder SNCF, Irish Rail, Rail Delivery Group, SJ, Via Rail en Eurostar. Sqills zal worden beheerd als een afzonderlijke juridische entiteit en een volledige dochteronderneming van Siemens Mobility. De acquisitie zal naar verwachting in het tweede jaar na afronding van de winst per PPA bijdragen aan de winst per aandeel. De afronding van de transactie is onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden en wordt verwacht in het eerste kwartaal van boekjaar 2022.

Terug naar nieuws overzicht