KPN installeert CO2-sensoren voor goede ventilatie

10-08-2021 | door: Martijn Kregting

KPN installeert CO2-sensoren voor goede ventilatie

KPN gaat 500 CO2-sensoren in de vergaderruimtes van zijn panden installeren om een goede ventilatie te garanderen. Op het moment dat het CO?-gehalte te hoog is, wordt een signaal gegeven dat er een raam open moet of dat de ruimte even verlaten moet worden om bijvoorbeeld een ommetje te maken.

Onlangs maakte het kabinet bekend dat naast 1,5 meter afstand, handen wassen en testen/thuisblijven bij klachten ventileren de vierde basis-coronamaatregel wordt. Ook werd benadrukt dat ventileren aan professionals moet worden overgelaten en dat onder meer op scholen, bij bedrijven en in horeca de aandacht voor frisse lucht belangrijk is.

KPN stelt het als werkgever van meer dan 10.000 medewerkers belangrijk om een veilige werkplek te bieden als het weer mogelijk wordt om op kantoor te werken, stelt Lisette Oosterbroek, hoofd van het KPN Corona Crisis Team. “Wij hangen momenteel zo’n 500 CO?-sensoren in de vergaderruimtes van onze panden op. Als we straks weer op kantoor kunnen werken, willen we zeker weten dat ruimtes als vergaderzalen, veilig zijn om in te werken. We willen onze collega’s dan met een goed en vertrouwd gevoel weer naar kantoor laten komen.”

Slimme sensor

De gebruikte slimme sensor is een kastje zo groot als een stopcontact dat eenvoudig in een binnenruimte geplaatst kan worden, zonder stekker of wifi. De sensor meet het CO?-gehalte in een ruimte. Met die waarde kan gericht geventileerd worden voor een gezonde leer- of werkomgeving.

Naast CO? meet de sensor ook nog andere waarden die worden weergegeven in een dashboard. Oosterbroek: “Met de sensordata kun je meten of er überhaupt mensen in een ruimte zijn geweest. Zo maken we met bijvoorbeeld 'smart cleaning' nog effectiever gebruik van onze ruimtes en onze schoonmaak.”

Verbonden met LoRa-netwerk

De CO?-sensoren hebben IoT-functionaliteiten en zijn verbonden met het LoRa-netwerk van KPN. LoRa (Long Range, Low Power) en is een landelijk dekkend netwerk om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Eén LoRa-module kan meerdere jaren data zenden op twee batterijen.

Vorig jaar november introduceerde KPN de IoT-dienst die scholen, verpleeghuizen en bedrijven helpt met het creëren van een gezond binnenklimaat. Op scholengemeenschap CVO in Rotterdam hangen de sensoren in 670 klaslokalen om daar gericht te ventileren. De sensor meet naast CO? ook luchtvochtigheid en temperatuur.

Terug naar nieuws overzicht