Counterpoint: Xiaomi in juni grootste smartphonefabrikant

09-08-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Counterpoint: Xiaomi in juni grootste smartphonefabrikant

Xiaomi was in juni 2021 mondiaal de smartphoneleverancier met het grootste marktaandeel. Volgens marktonderzoeker Counterpoint Research steeg de verkoop in die maand met 26 procent maand-op-maand, goed voor een marktaandeel van 17,1 procent. Samsung en Apple bezetten met respectievelijk 15,7 en 14,3 procent de tweede en derde positie.

Xiaomi veroverde volgens marktonderzoeker Strategy Analytics in het tweede kwartaal al de nummer-1 positie op de Europese markt. Het is echter de eerste keer dat Xiaomi in een maand de grootste smartphonefabrikant ter wereld is. Volgens Counterpoint steeg de afzet van de Chinese smartphoneproducent 26 procent ten opzichte van mei, waarmee het het snelst groeiende merk was. Counterpoint stelt verder dat Xiaomi over het gehele tweede kwartaal bekeken de tweede plaats inneemt achter Samsung. Datzelfde meldden Strategy Analytics en Canalys ook al.

Neergang Huawei goed voor Xiaomi

Counterpoint wijst net als andere marktonderzoekers op de neergang van het eveneens Chinese merk Huawei als belangrijke reden voor de opkomst van concurrent Xiaomi. Die neergang is mede veroorzaakt door maatregelen die de Amerikaanse overheid heeft genomen nadat het Huawei heeft beschuldigd van spionage-activiteiten voor de Chinese overheid. Volgens een onderzoeker van Counterpoint werkt Xiaomi hard om het gat dat te vullen dat achtergelaten is door Huawei en dochtermerk Honor.

Daarnaast spelen de bevoorradingsproblemen van Samsung mee. Door een corona-uitbraak in Samsungs Vietnamese fabriek in juni, ontstonden er leveringsproblemen. Volgens Counterpoint wist Xiaomi met zijn sterke mid-range-portfolio en brede marktdekking het meeste te profiteren van het tekort aan Samsungs A-serie-smartphones. Wanneer de situatie in Vietnam verbetert, zal het marktaandeel weer verschuiven, zo verwacht Counterpoint.

Terug naar nieuws overzicht