Redactie - 09 augustus 2021

De hybride werkplek is de toekomst, wat biedt het jou?

Het afgelopen jaar was thuiswerken voor velen van ons nieuw, werknemers en werkgevers, deze gebeurtenis heeft veel mensen aan het denken gezet over de vraag: is dit een voorproef op hoe de toekomst van werk eruit gaat zien?

Er bestaat geen twijfel over dat thuiswerken een blijvertje is, maar het mag geen verlenging worden van de manier waarop we tijdens de pandemie zijn gaan werken.

Hoewel de meeste mensen hebben ontdekt dat thuiswerken eigenlijk heel goed werkt en zeker een aantal voordelen met zich meebrengt, zoals minder tijd kwijt zijn aan woon-werkverkeer en meer efficiëntie, zijn mensen ook sociale wezens. Menselijk contact is essentieel voor ons welzijn en de gevolgen van alleen thuiszitten en werken tijdens de pandemie zijn stevig geweest.

Dit wordt ondersteund door onderzoek van Cisco en Dimensional Research, waaruit blijkt dat medewerkers graag weer naar kantoor willen in combinatie met minimaal acht keer per maand thuiswerken. Dus hoe moeten het kantoor, de thuiswerkplek, het dagelijks leven en werk in de toekomst worden georganiseerd?

Hobbels op de weg

Bij Cisco werken we al jaren hybride en ik zie de verschuiving naar hybride werken dan ook als een geweldige kans, maar het gaat niet vanzelf. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan, wil de hybride werkplek een succes worden.

Ten eerste moeten we accepteren dat er veel hybride modellen zijn. Er is geen aanpak die voor iedereen werkt. Werkgevers moeten zich door anderen laten inspireren en kiezen wat het beste werkt voor hun bedrijf – dit kan heel goed iets anders zijn dan dat zij aanvankelijk hadden gedacht. Openheid onder leidinggevenden is hierbij van cruciaal belang.

Een hybride werkplek betekent ook dat we het kantoor anders moeten inrichten, waarbij we rekening moeten houden met collega’s, partners en klanten die misschien nooit een voet in het kantoor zetten. Dit gaat zowel om de fysieke inrichting van het kantoor, maar ook over technische oplossingen. De verwachting is dat er tijdens 98% van de toekomstige vergaderingen er ten minste één deelnemer virtueel zal deelnemen. Dit vereist ook dat de werkplek, thuis en op kantoor, beschikt over de juiste samenwerkingstools en video-oplossingen, voor een veilige en naadloze hybride samenwerking.

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een grote vergadering bijgewoond waarbij de helft van de deelnemers in dezelfde ruimte zit, elk met hun eigen laptop, en de rest vanuit de auto of vanuit huis ‘inbelt’. Dat werkt zelden goed. De oplossingen die werkten tijdens de pandemie, waarbij iedereen thuis zat, zijn niet zomaar overdraagbaar naar de hybride wereld.

Nieuwe stijl van leiding geven nodig

Ten slotte is het van cruciaal belang dat de stijl van leidinggeven aansluit op de nieuwe situatie. Net zoals dat we de manier van werken aan moesten passen op de nieuwe situatie, kan ook de manier van leidinggeven niet worden overgenomen van pre-corona naar post-corona. Hybride werken heeft leidinggevenden nodig die hun werknemers vertrouwen dat ze hun werk doen zonder over hun schouder mee te kijken, anders hebben ze de verkeerde mensen aangenomen. Het gaat er niet om waar je je werk doet of hoeveel uur je ermee bezig bent. Het is het resultaat van je werk dat telt.

Daarom ben ik geen voorstander van regelingen zoals twee dagen thuis en drie dagen op kantoor. Ik ben van mening dat mensen het beste zijn in het plannen van hun eigen leven – op het werk en thuis. Veel beter dan dat hun leidinggevende dat zou kunnen doen.

Is de hybride werkplek, als deze aan de juiste voorwaarden voldoet, de moeite waard? JA. Onze maatschappij, industrie en dienstensector zijn de afgelopen eeuw vele malen veranderd. Ik ben er dus van overtuigd dat werkgevers die de hybride werkplek van de toekomst het beste weten in te richten, waarbij ruimte voor ieder individu is, de concurrentie een grote stap voor zijn.

Door Jan Roggeveen – Collaboration lead Cisco Nederland.