Martijn Kregting - 07 augustus 2021

Qualcomm wil uitbreiden in rijhulpsystemen met overnamebod Veoneer

Qualcomm wil uitbreiden in rijhulpsystemen met overnamebod Veoneer image

Chipmaker Qualcomm wil de Zweedse fabrikant van auto-onderdelen Veoneer kopen voor 4,6 miljard dollar. Het bod ligt 18,4 procent hoger dan een bod in juli van het Canadese Magna International dat al is aanvaard door het bestuur van Veoneer. Magna bood aan om rivaal Veoneer te kopen voor ongeveer 3,8 miljard dollar in contanten.

Veoneer laat weten dat zijn raad van bestuur 'het voorstel van Qualcomm zou evalueren in overeenstemming met zijn wettelijke taken en de voorwaarden van de Magna-fusieovereenkomst'. Magna zelf gaf geen onmiddellijk commentaar, aldus Reuters.

Stijgende vraag naar rijhulpsystemen

Er is een stijgende vraag naar geavanceerde rijhulpsystemen (driver-assistance systems), in de branche bekend als ADAS, die functies toevoegen die variëren van botswaarschuwing tot parkeerhulp. Sommige systemen verzamelen gegevens van camera's en radar om de omgeving te bewaken, de situatie te interpreteren en actie te ondernemen.

Qualcomm is al tien jaar leverancier van autofabrikanten en begon vorig jaar zijn eigen lijn van ADAS-systemen genaamd Snapdragon Ride. Eerder dit jaar tekende het een samenwerkingsovereenkomst met Veoneer voor de ontwikkeling van een software- en chipplatform voor rijhulpsystemen genaamd Arriver.

Partner voor horizontale platforms

"Terwijl de auto-sector blijft transformeren, wordt het voor autofabrikanten steeds belangrijker om een partner te hebben die horizontale platforms ontwikkelt die innovatie stimuleren en concurrentie mogelijk maken", aldus Qualcomm CEO Cristiano Amon in een toelichting op het overnamebod.

Magna heeft een vergelijkbaar belang als Qualcomm bij het kopen van Veoneer, omdat het probeert te concurreren met ADAS-makers zoals Aptiv, Boschen Continental om een groter deel van deze booming business te veroveren.