Martijn Kregting - 06 augustus 2021

G+D: chiptekort bedreigt vitale economische sectoren

G+D: chiptekort bedreigt vitale economische sectoren image

Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders zorgt voor knelpunten in tal van sectoren. De internationale technologiegroep Giesecke+Devrient (G+D) waarschuwt voor verstoringen in economisch kritieke gebieden - zoals connectiviteit, betalingssystemen en elektronische identiteiten – en wijst op de verstrekkende gevolgen die het tekort kan veroorzaken.

In een steeds meer gedigitaliseerde wereld heeft het huidige chiptekort een behoorlijke impact, waarvan de ernst dagelijks toeneemt. Hoe opvallend de vastgelopen assemblagelijnen in de autoproductie of vertragingen bij de levering van smartphones ook mogen zijn, verstoringen in connectiviteit, betalingen en elektronische identiteiten kunnen meer en blijvende gevolgen hebben voor nationale economieën.

Economische risico’s chiptekort

Brancheverenigingen en koepelorganisaties zoals Eurosmart, de Secure Identity Alliance (SIA), de Smart Payment Association (SPA) en de Trusted Connectivity Alliance (TCA) hebben al gewaarschuwd voor mogelijke economische risico's en gevaarlijke sociale gevolgen. Uit een analyse van G+D blijkt nu dat een verlaging van 10 procent in de productie van betaalkaarten kan leiden tot ingrijpende verstoringen op het gebied van contant geld en elektronische betalingen, met aanzienlijke economische schade tot gevolg.

De negatieve effecten op zowel de macro-economie als de micro-economie zouden groot zijn, aldus de analyse. Bovendien zou het chiptekort een even grote impact kunnen hebben op de productie van simkaarten. De gedigitaliseerde wereld werkt grotendeels via elektronische communicatiekanalen, dus end-to-end beschikbaarheid van connectiviteit op basis van simkaarten is essentieel. Als hier langdurige knelpunten zijn, komen de talloze dagelijkse uitwisselingen zowel tussen mensen als tussen machines, IoT-platforms en andere netwerktoepassingen in gevaar.

Evenzo wordt de persoonlijke identiteitssector getroffen. Ingebed in nationale elektronische identiteitskaarten (eID) en paspoorten, maken chips de identificatie van miljarden mensen wereldwijd mogelijk. Identiteitskaarten geven hen toegang tot openbare diensten, gezondheidszorg en vele andere belangrijke diensten, zoals het openen van een bankrekening.

Verantwoorde aanpak

Daarom bepleit Ralf Wintergerst, CEO van Giesecke+Devrient, een verantwoorde aanpak van de voorraadtekorten om schade in alle sectoren te minimaliseren: "Het is de verantwoordelijkheid van beleidsmakers om de economie en haar belangrijkste productiefactoren als geheel te ondersteunen, niet om de grootste belangen te dienen. Stabiele betalingen vormen de ruggengraat van elke economie, terwijl connectiviteit zowel communicatie als het delen van kennis mogelijk maakt. Uiteindelijk gaat het om de economische welvaart en sociale stabiliteit van hele naties.”

Daarom moeten regeringen, organisaties en banken in de nabije en middellange toekomst volgens Wintergerst samenwerken om ervoor te zorgen dat stabiliteits- en groeifactoren die van bijzonder belang zijn voor de nationale economie, zoals betalingstransacties, de hoogste prioriteit krijgen bij de inkoop van halfgeleiders. Het doel is om initiatief te nemen bij chipproducenten en bewustwording van deze prioriteit te creëren, te eisen en te bevorderen.