Redactie - 04 augustus 2021

Cloud-pc Microsoft officieel gelanceerd

Cloud-pc Microsoft officieel gelanceerd image


Microsoft heeft haar 'cloud-pc' na een eerdere aankondiging dit jaar nu officieel gelanceerd. Gebruikers hebben keuze uit twaalf configuraties en bijhorende prijzen, van 18-147 euro per maand. Zij kunnen vanaf elke pc met een moderne browser inloggen en krijgen dan de beschikking over alle functionaliteiten van een volledige Windows-pc.

Microsoft mikt met Windows 365 op zakelijke gebruikers, bijvoorbeeld voor wie tijdelijke of externe medewerkers snel aan de slag wil krijgen, al dan niet op hun eigen privétoestel. Maar ook op bedrijven die wel interesse hebben in virtualisatie, maar daar nog niet zo ervaren in zijn. Er zijn drie basisconfiguraties:

  • Basic: voor 28,20 euro per maand een virtuele pc met twee CPU's, vier gigabyte RAM en 128 GB opslag.
  • Standard: voor 37,30 euro per maand dezelfde configuratie, maar met 8 gigabyte RAM.
  • Premium: voor 60,10 euro per maand vier virtuele CPU's, zestien GB RAM en 128 gigabyte opslag.

Alle varianten bieden ondersteuning voor Office-Apps, Onedrive en Outlook. Bij Teams biedt Basic alleen ondersteuning voor chats en audio (dus geen videogesprekken). Bij Premium komt daar ondersteuning bij voor Visual Studio, Power BI en Dynamics 365.

Allerlei combinaties mogelijk

Er zijn combinaties te maken met één, twee, vier of acht CPU's, twee tot tweeëndertig gigabyte RAM en tot 256 GB of 512 GB opslag. De duurste combinatie (8 CPU's, 32 GB RAM, 512 GB opslag) kost 147,50 euro per maand (alle prijzen zijn exclusief BTW, per maand en per gebruiker).

Microsoft geeft korting aan wie Windows Hybride Benefit heeft, een programma voor wie al Windows 10 Pro-licenties heeft en actief gebruikt. Zo is de configuratie van 18,20 euro van toepassing op die klanten. Dezelfde configuratie zonder die korting is 21,90 euro per maand. Omgekeerd zakt de duurste configuratie van 147,50 euro per maand met Windows Hybride Benefit naar 143,90 euro.

Maximaal 300 gebruikers bij Windows 365 Business

Er is ook een verschil tussen Windows 365 Business en Windows 365 Enterprise. De eerste lijkt zich vooral te richten op bedrijven die snel aan de slag willen met virtuele pc's. De voornaamste limiet is hier een max van 300 gebruikers. De Enterprise-versie heeft die limiet niet en bouwt verder op bestaande Windows 10 (of binnenkort 11) licenties en biedt onder meer een koppeling met hun Microsoft Endpoint Manager.

Er zijn wel enkele beperkingen aan Windows 365. Zo mag je niet meerdere gebruikers op één cloud-pc laten werken. Ook is er een maandelijkse datalimiet van 12 GB, 20 GB, 40 GB of 70 GB (afhankelijk van hoe zwaar je configuratie is). Zo benadrukt Microsoft dat het niet de bedoeling is om servers te laten draaien, websites te hosten of te streamen vanaf de virtuele toestellen.

In samenwerking met Datanews.be.