Martijn Kregting - 30 juli 2021

Omzetgroei Amazon neemt af, AWS scoort bovengemiddeld

Omzetgroei Amazon neemt af, AWS scoort bovengemiddeld image

Amazon.com heeft over het tweede kwartaal van dit jaar onder de nieuwe topman Andy Jassy een omzet van 113 miljard dollar behaald. Dat was iets lager dan de gemiddelde verwachting van analisten (115 miljard dollar). De winst steeg met 48 procent naar 7,8 miljard dollar, de op een na grootste kwartaalgroei volgens het concern. AWS deed het beter dan verwacht.

Amazon verwacht voor zijn online verkoop wat groeivertraging in de komende kwartalen, nu mensen weer meer naar buiten gaan. Ook de uitgaven aan diensten van Amazon Prime (zoals streaming muziek en video) groeien minder sterk. In het eerste kwartaal kwam de omzetgroei nog uit op 44 procent, in het tweede kwartaal op 27 procent. Voor het derde kwartaal daalt dat mogelijk verder naar 16 procent.

AWS scoort bovengemiddeld

Amazon Web Services (AWS) scoorde bovengemiddeld in omzet in Q2. De cloudinfrastructur-aanbieder, lang geleid door Jassy, wist de omzet in het tweede kwartaal met 37 procent te verbeteren tot 14,8 miljard dollar. Dat is hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van 14,1 miljard dollar. AWS heeft weliswaar zijn prijzen verlaagd, maar wist een aantal meerjarige contracten binnen te slepen met grote klanten. daaronder Swisscom, Bell Canada, Ferrari en BMO Financial Group.

AWS is van plan in de eerste helft van 2022 infrastructuurregio's te openen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en in Israël in de eerste helft van 2023. Wereldwijd heeft AWS nu 81 Beschikbaarheidszones in 25 geografische regio's, met plannen om nog 21 van dergelijke zones te lanceren en nog zeven AWS-regio's. Verder hebben AWS en Salesforce een aanzienlijke uitbreiding aangekondigd van hun wereldwijde strategische partnerschap, waardoor het gemakkelijker wordt om klanten om aangepaste toepassingen te bouwen en te lanceren.

Lancering reeks AWS-diensten

Ook zijn er het afgelopen kwartaal sectorspecifieke diensten gelanceerd voor de gezondheidszorg (HealthLake) en de financiële sector (FinSpace), drie nieuwe container-diensten, managed operations dienst Amazon DevOps Guru en Amazon Location Service, een nieuwe service die het makkelijker en kosteneffectief maakt voor klanten om locatiefunctionaliteit aan hun applicaties toe te voegen, zonder afbreuk te doen aan de privacy van gebruikers of gegevensbeveiliging.

Fikse boete

Amazon.com moet voor de komende kwartalen ook rekening houden met de negatieve financiële impact van een boete die is opgelegd door de Luxemburgse toezichthouder CNPD. Die heeft het technologieconcern wegens privacy-schendingen beboet voor een bedrag van 746 miljoen euro. Volgens de instantie heeft Amazon persoonlijke gegevens verwerkt op een manier die in strijd is met privacy-regulering GDPR. Amazon heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen het besluit van de toezichthouder.