Redactie - 31 juli 2021

Uitgaven aan cloudinfrastructuur groeien met 36 procent naar 47 miljard dollar

Uitgaven aan cloudinfrastructuur groeien met 36 procent naar 47 miljard dollar image

De mondiale omzet in cloud-infrastructuurdiensten is in het tweede kwartaal van 2021 gegroeid met 36 procent naar 47 miljard dollar. De groei wordt gedreven door migratie van workloads en de ontwikkeling van cloud native toepassingen, aldus onderzoeksbureau Canalys. De omzet lag 5 miljard dollar hoger dan in het eerste kwartaal van 2021 en ruim 12 miljard dollar hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020.

De coronapandemie heeft de afgelopen 18 maanden veel economische en operationele kwetsbaarheden op IT-gebied blootgelegd. Bedrijven zijn daarom massaal aan de slag gegaan om hun processen en de onderliggende IT weerbaarder te maken. Dit heeft veel projecten voor digitale transformatie en migratie naar cloudomgevingen versneld.

Herstel is nu gaande, maar er zijn nieuwe uitdagingen voor de lange termijn, zoals het toenemend aantal rampen als gevolg van onder meer extreem weer. De wens om IT meer duurzaam te maken staat centraal bij veel investeringen 'na corona'. Het verbeteren van de weerbaarheid tegen de impact van de natuur zal het belang van clouddiensten verder vergroten, aldus Canalys.

Milieu-impact centraal

De milieu-impact van de technologiesector staat in de schijnwerpers nu overheden, ondernemingen, consumenten en investeerders duurzaamheidsdoelstellingen en -verwachtingen verhogen. “Het bewustzijn groeit over het energieverbruik en de CO2-uitstoot van digitale diensten die worden geleverd vanuit datacenters, beheerd door cloudserviceproviders", aldus Canalys Research Analyst Blake Murray. "Maar toonaangevende leveranciers lopen ook voorop bij inspanningen op het gebied van milieubestendigheid. De best practices en technologie die deze bedrijven gebruiken, filteren naar de rest van de sector, terwijl klanten steeds vaker cloudservices gebruiken om een deel van hun milieuverantwoordelijkheden te verlichten en duurzaamheidsdoelen te halen."

De top drie cloudserviceproviders, samen goed voor 61 procent van de totale uitgaven in het tweede kwartaal van 2021, hebben vooruitgang geboekt bij het verkleinen van hun eigen CO2-voetafdruk en hebben ambitieuze doelen gesteld om hun toekomstige impact verder te minimaliseren. Dit is van cruciaal belang gezien de schaal van hun activiteiten.

  • Amazon Web Services (AWS) was de grootste cloudserviceprovider in het tweede kwartaal van 2021, goed voor 31 procent van de totale uitgaven, na 37 groei op jaarbasis. Moederbedrijf Amazon heeft onlangs 14 wind- en zonne-energieprojecten wereldwijd aangekondigd en beweerde 's werelds grootste zakelijke koper van hernieuwbare energie te zijn, met tot op heden meer dan 10 GW. Een deel van deze energie wordt gebruikt om AWS-datacenters te ondersteunen, waarvan er verschillende al CO2-neutraal zijn. Momenteel draait 40 procent van de activiteiten van Amazon op hernieuwbare energiebronnen en het is van plan om tegen 2030 voor 100% in te kopen. AWS is van plan om zijn activiteiten tegen 2025 van 100% hernieuwbare energie te voorzien.
  • Microsoft Azure was in het tweede kwartaal de op één na grootste cloudserviceprovider (marktaandeel 22%), met een groei van 51 procent. Microsoft is sinds 2012 CO2-neutraal en wil tegen 2030 CO2-negatief en H2O-positief te zijn. Het is van plan om tegen 2030 geen afval te produceren, waarbij zijn circulaire centra servers en andere hardware uit zijn datacenters hergebruiken of hergebruiken. Microsoft innoveert ook met onderwaterdatacenters en waterstofbrandstofcellen, en is van plan om zijn datacenters tegen 2025 100 procent te laten draaien op hernieuwbare energiebronnen. Het heeft een openbaar beschikbare cloud-emissiecalculator uitgebracht om klanten te ondersteunen bij het analyseren van hun koolstofemissies.
  • Google Cloud groeide in het laatste kwartaal met 66 procent en was goed voor een marktaandeel van 8 procent. Het bereikte koolstofneutraliteit in 2007 en kocht meer hernieuwbare energie in dan de totale hoeveelheid elektriciteit die het voor het eerst in 2017 gebruikte. Vorig jaar kondigde Google aan dat het al zijn koolstofemissies ooit had gecompenseerd en heeft een doel gesteld om tegen 2030 alle datacenters en campussen op hernieuwbare energie te laten draaien. Google heeft de transparantie op het gebied van duurzaamheid gestimuleerd door de PUE (Power Usage Effectiveness) voor al zijn datacenters te publiceren. Google Cloud heeft ook modellen voor machine learning ontwikkeld ter ondersteuning van het aansturen van workloads op basis van de beschikbaarheid van hernieuwbare energie voor zijn klanten.

Meer duurzaamheidsvereisten

De prijs van hernieuwbare energiebronnen is nu concurrerend met die van fossiele brandstoffen; het aandeel van hernieuwbare energiebronnen die de datacenters van de cloudserviceprovider van stroom voorzien, zal toenemen, ziet Canalys Chief Analyst Matthew Ball. "Regelgeving van regeringen, met name zij die de Overeenkomst van Parijs hebben getekend, zal blijven intensiveren. Een toenemend aandeel van cloudservicecontracten zal duurzaamheidsvereisten bevatten. Klanten zullen hun cloudserviceproviders continu evalueren en multi-cloudstrategieën gebruiken om de laagste CO2-voetafdruk te bereiken. De transparantie bij het meten van duurzame praktijken zal echter moeten verbeteren.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024