De uitdagingen van een gegevensgerichte wereld

Joost van Drenth is Solutions Engineering Manager bij Netapp.

30-07-2021 | door: Blog
Deel dit artikel:

De uitdagingen van een gegevensgerichte wereld

Bedrijven worden geconfronteerd met een vloedgolf van ongestructureerde gegevens die zij moeten opslaan en beheren. Conventionele hiërarchische systemen, zoals bestands- en blockopslag, bereiken daarom steeds vaker hun grenzen vanwege hun technische beperkingen. Daarom is object storage vandaag de dag een van de belangrijkste opslagformaten aan het worden. Dit schrijft Joost van Drenth, Solutions Engineering Manager bij Netapp, in deze blog.

Object storage beheert bestanden niet in de vorm van gegevens of blokken, maar van objecten. Deze worden samen met de bijbehorende metadata in één opslagplaats bewaard, in plaats van te worden genest en vervolgens met hun metadata opnieuw te worden samengevoegd. De bijbehorende metadata worden rechtstreeks aan alle bestanden toegevoegd. Hierdoor wordt de hiërarchische structuur die in bestands- of blokopslag wordt gebruikt, overbodig. Elk bestand is uniek en kan op unieke wijze worden geïdentificeerd aan de hand van een identificatiecode. Zelfs binnen grote gegevensvolumes kunnen individuele bestanden snel en gemakkelijk worden gevonden op basis van hun metadata.

Object storage als doos bonbons

Een object store is vergelijkbaar met een doos met chocolaatjes die er allemaal hetzelfde uitzien. In dit geval vertegenwoordigt een chocolaatje een object dat verschillende eigenschappen kan hebben. Deze kan bijvoorbeeld gevuld zijn met een van de verschillende vullingen, zoals amandelen of nougat, en al dan niet palmolie bevatten.

Bij hiërarchische opslagformaten ontstaat al snel een hoge mate van complexiteit wanneer de chocolaatjes (objecten) op basis van hun eigenschappen moeten worden gesorteerd en opgehaald. In conventionele opslagsystemen leidt dit tot diepere mapstructuren met bijkomende submappen voor elke eigenschap (vulling, met of zonder palmolie, etc.).

Deze complexiteit valt weg bij object-opslag. In plaats daarvan worden aan alle chocolaatjes extra metadata toegevoegd, gelabeld met betrekking tot hun eigenschappen met een Booleaanse waarde die ja of nee kan betekenen, en opgeslagen in een ondiepe doos die een emmer wordt genoemd. Zo kunnen chocolaatjes met verschillende combinaties van eigenschappen (type vulling, met of zonder palmolie) snel en gemakkelijk worden teruggevonden.

Object storage voor welke gebruikssituaties?

Bestandssystemen zoals bestands- en blokopslag beperken, naast hun hiërarchische structuur, ook het aantal bestanden dat kan worden beheerd. Dat wil zeggen, de hoeveelheid gegevens die kan worden opgeslagen. Objectopslag is in theorie oneindig schaalbaar. Conventionele opslagsystemen zijn daarom in de eerste plaats geschikt voor het beheer van gegevens die voortdurend veranderen. Voor ongestructureerde gegevens daarentegen, die meestal of altijd hetzelfde blijven, is het gebruik van schaalbare en kosteneffectieve objectopslag optimaal.

Prestaties behoren niet tot de voordelen van object storage vanwege de beschreven eigenschappen. Bovendien kunnen de afzonderlijke objecten achteraf niet worden aangepast. Voor wijzigingen moet het volledige object opnieuw worden aangemaakt. Deze nadelen worden echter gecompenseerd door de schaalbaarheid en het kostenvoordeel ten opzichte van andere bestandssystemen.

Dit maakt object storage bijzonder geschikt voor gebruik in een multi-, public of hybride cloud. Bovendien kunnen gebruikers de metadata individueel definiëren volgens hun wensen. Dit is uniek. Object storage maakt zo nieuwe mogelijkheden mogelijk voor Big Data en analytics in het bijzonder.

Door: Joost van Drenth, Solutions Engineering Manager bij Netapp

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage, Cloud
Cloud