Samsung boekt beste operationele resultaat in twee jaar

29-07-2021 | door: Martijn Kregting

Samsung boekt beste operationele resultaat in twee jaar

Samsung Electronics heeft zijn operationele resultaat in het tweede kwartaal met 54 procent verbeterd naar 10,54 miljard dollar. Dat is het beste resultaat in twee jaar tijd voor de producent van smartphones en chips. Het concern profiteert net als andere chipproducenten van de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders.

De chip-divisie was goed voor ruim een derde van de omzet: 22,74 biljoen won (16,7 miljard euro). De mobiele divisie verscheepte 60 miljoen smartphones, een stuk minder dan de 81 miljoen vorig jaar. Corona-gerelateerde lockdowns, beperkte beschikbaarheid van mobiele chips en andere verstoringen in de logistieke keten waren mede debet hieraan. De omzet van de mobiele tak daalde tot 16,6 miljard euro. In totaal boekte Samsung 63,7 biljoen won (47 miljard euro) omzet, waarvan 9,6 biljoen won (7 miljard euro) winst.

Sterke groei vraag geheugenchips

Voor de tweede jaarhelft voorziet Samsung marktomstandigheden die positief zijn voor de componenten-business. De vraag naar geheugenchips zullen naar verwachting sterk groeien door nieuwe smartphone-introducties, waarbij de bredere beschikbaarheid van 5G-netwerken de afzet van smartphones met deze mobiele technologie zal stimuleren. Samsung is zelf van plan om zijn eerstvolgende topmodel smartphone op 11 augustus te onthullen.

Samsung benadrukt dat de mondiale tekorten aan non-geheugenchips een risico vormen voor de positieve verwachtingen. Verder blijft corona een onzekere factor, evenals geopolitieke spanningen tussen onder meer de VS en China. Samsung heeft meer non-geheugenchips verscheept dan verwacht, waardoor het nu erg lage voorraden heeft.

Zoektocht naar overnamekandidaat

Samsung herhaalde dat het zoek naar een omvangrijke M&A-mogelijkheid binnen drie jaar, in navolging van opmerkingen in januari. Het overweegt kandidaten op gebieden zoals AI, 5G en voertuigcomponenten, aldus de onderneming.

Terug naar nieuws overzicht