Martijn Kregting - 27 juli 2021

KPMG ziet investeringen in Nederlandse startups verdrievoudigen

KPMG ziet investeringen in Nederlandse startups verdrievoudigen image

De investeringen in Nederlandse startups zijn in de afgelopen drie maanden van 2021 naar recordhoogte gestegen, meldt KPMG in zijn Venture Pulse-onderzoek naar de wereldwijde investeringen in startups. De geïnvesteerde 2,2 miljard euro zijn een verdrievoudiging van het bedrag uit het eerste kwartaal van dit jaar (753 miljoen euro).

De grootste investeringen kwamen terecht bij cloudtech startup Messagebird (849 miljoen euro) en fintech startup Mollie (683,5 miljoen euro). Qua sectoren waren met name fintech, professional services, healthcare en transport in trek. Ook Europabreed stegen de investeringen met durfkapitaal tot een nieuw record, van 20,4 miljard euro in de eerste drie maanden van 2021 tot een kleine 28,7 miljard euro in het tweede kwartaal van dit jaar.

Wereldwijd werd in de afgelopen drie maanden voor een bedrag van ruim 157 miljard dollar (133,4 miljard euro) in startups geïnvesteerd, bijna 7 procent meer dan in het eerste kwartaal. Het tweede kwartaal was goed voor tien kapitaalinjecties van meer dan 1 miljard dollar, verspreid over acht landen, ook een record. Het in Zweden gevestigde Northvolt voert de ranglijst aan met een investering van 2,75 miljard dollar, gevolgd door het Amerikaanse Waymo (2,5 miljard dollar) en het Indonesische J&T Express (2 miljard dollar).

Traditionele investeerders verleggen aandacht

“Wereldwijd zijn steeds meer niet-traditionele investeerders hun aandacht de afgelopen maanden gaan verleggen naar startups”, licht Pien Lucassen van KPMG’s adviesgroep Emerging Giants het rapport toe. “Als gevolg van het succes van veel recente beursintroducties en de groeiende angst om de boot te missen, richten minder typische durfinvesteerders hun pijlen in toenemende mate op met name late stage bedrijven.”

Het gaat vooral om private equity-spelers, pensioenfondsen en staatsfondsen. Maar ook vermogende universiteiten en familiebedrijven krijgen steeds meer oog voor de markt, evenals hedgefondsen en ‘mutual funds’. Zij verwachten met weinig risico op de langere termijn veel rendement te kunnen halen als gevolg van een beursgang van de bedrijven waarin zij investeren.

“Ook SPAC's, Special Purpose Acquisition Companies, krijgen steeds meer grip op de markt, vooral in de Verenigde Staten”, vervolgt Lucassen. “In het tweede kwartaal gingen bijvoorbeeld de fintechs SoFi en Payoneer via een SPAC naar de beurs. In Europa en Azië is er met name aandacht van technologiebedrijven voor een dergelijke beursgang.”

Focus op biotech, medicatie

Durfinvesteerders hadden de afgelopen drie maanden met name oog voor de biotechsector en startups die nieuwe medicijnen ontwikkelen. Zo haalde het Amerikaanse Treeline Biosciences $ 735 miljoen op. Ook buiten de VS kwamen aanzienlijke investeringen terecht. Voorbeelden zijn het Britse Alchemab Exscientia (82,8 miljoen dollar) en ViroCell Biologics (118 miljoen dollar), het Chinese Jinwei (123 miljoen dollar) en het Canadese Ventus Therapeutics (100 miljoen dollar).

De coronapandemie heeft volgens Lucassen duidelijk gemaakt hoe groot het belang is van zorg en biotech en de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, zoals digitale zorgtoepassingen en medische apparaten. “En hoewel de pandemie nog niet voorbij is, groeit het optimisme over het herstel en richten investeerders zich op sectoren die in de post pandemische wereld veel rendement gaan genereren.”

Blijvende aanzienlijke investeringen startups

Lucassen gaat er dan ook vanuit dat de investeringen in startups ook in het derde kwartaal van dit jaar aanzienlijk zullen zijn, wereldwijd én in Nederland. Investeerders hebben namelijk veel geld op de plank liggen en recente beursgangen stimuleren de bedrijven om dat kapitaal vooral in startups te steken.

“Startups die actief zijn met fintech, zorg en biotech gaan hiervan profiteren. En ook bedrijven die zich richten op cyberbeveiliging zullen de belangstelling van durfkapitalisten zien toenemen als gevolg van het toenemend aantal transacties dat in de cloud plaatsvindt. Investeerders kijken bovendien in toenemende mate met een ESG-bril naar ondernemingen, naar de wijze waarop zij omgaan met milieu, maatschappij en goed bestuur. Startups die bijdragen aan een duurzame onderneming van bedrijven kunnen dan ook steeds meer geld tegemoet zien.”