Omzet KPN in tweede kwartaal naar 1,3 miljard euro

27-07-2021 | door: Martijn Kregting

Omzet KPN in tweede kwartaal naar 1,3 miljard euro

KPN heeft in het tweede kwartaal van 2021 meer winst geboekt dan verwacht. De omzetontwikkeling was conform verwachting. “We zetten alles op alles om iedereen in Nederland te verbinden met een duurzame toekomst', aldus CEO Joost Farwerck. "We hebben omzetgroei gerealiseerd in het mass-marketsegment, een belangrijk teken dat onze strategie succesvol is. Het is een stap in de richting van duurzame groei voor het hele bedrijf, waar we overigens ook lichte groei lieten zien. Ons mobiele netwerk is opnieuw bekroond als beste netwerk van Nederland, en het snelste 5G-netwerk. Ook hebben we de klantervaring verder verbeterd."

KPN behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 1.296 miljoen euro, goed voor een aangepaste EBITDA van 589 miljoen euro bij een nettowinst van 800 miljoen euro. Van deze winst was 649 miljoen euro afkomstig uit de 50/50 Glaspoort joint venture met APG. Exclusief alle eenmalige posten zou de winst met 24 miljoen euro zijn gestegen jaar-op-jaar tot 159 miljoen euro.

Een jaar eerder boekte KPN een omzet van 1.292 miljoen euro, een aangepaste EBITDA van 585 miljoen euro bij een nettowinst van 135 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2021 lag de omzet op 1.290 miljoen euro en de aangepaste EBITDA op 568 miljoen euro.

Groei mobiel in zakelijk

Afgelopen kwartaal passeerde de operator de mijlpaal van drie miljoen glasvezelaansluitingen en als gevolg van de Unlimited data-propositie zag het telecombedrijf voor het eerst in vier jaar groei in de omzet uit mobiele diensten voor consumenten. Het totale aantal nieuwe mobiele klanten in zowel de consumenten als de zakelijke markt blijft in een stevig tempo groeien, aldus de topman.

"De omzet uit diensten in de mkb-markt toont een verbeterende trend en ligt op schema om zich in de tweede helft van dit jaar te stabiliseren. In Wholesale blijven de prestaties sterk, dankzij ons open netwerkbeleid dat wordt ondersteund door vernieuwde breedband- en MVNO-overeenkomsten. Met duurzaamheid (ESG) volledig verankerd in de strategie en werkwijze van KPN, maken we van Nederland een nog betere leefomgeving.

Volop investeren

"We blijven volop investeren om toekomstige groei te realiseren en behouden ruimte om kansen te benutten die waarde kunnen creëren voor alle stakeholders", vervolgt Farwerck. "Het vertrouwen in onze strategische plannen en de succesvolle uitvoering van ons meerjarig dividendbeleid, geven ons daarnaast de ruimte om structureel extra kapitaal uit te keren aan onze aandeelhouders. Als een eerste stap, hebben we de intentie om dit jaar voor 200 miljoen euro aandelen in te kopen.”

De vrije kasstroom kwam in het tweede kwartaal uit op 179 miljoen euro. KPN rekent voor heel 2021 op een vrije kasstroom van circa 765 miljoen euro, waardoor een dividend over 2021 van 13,6 eurocent per aandeel mogelijk is. De aangepaste EBITDA zal dit jaar uitkomen op 2.345 miljoen euro en de investeringen op 1,2 miljard euro.

Terug naar nieuws overzicht