Een grenzeloze bankrekening voor de hele familie

27-07-2021
Deel dit artikel:

Een grenzeloze bankrekening voor de hele familie

Voor veel expats en immigranten zorgen dure, ingewikkelde bankconstructies voor grote afstand tot hun familie in het buitenland. Hoe zou het zijn als je je familieleden een eigen bankpas en bankapp kunt aanbieden, die ze elk toegang geeft tot een door jou beheerde Europese bankrekening? Dat geeft ze elk de kans zelfstandig te bankieren, terwijl geld delen en overschrijven plots vele malen sneller, goedkoper én socialer wordt.

In ons moderne westen is een bankrekening voor veel mensen net zo persoonlijk als een rijbewijs. Je salaris komt erop binnen; je rekeningen worden ervan betaald. De waarde van het werk dat je doet, vertaalt zich in een bedrag dat maandelijks op je rekening wordt bijgeschreven. Je gebruikt je persoonlijke bankpas, of je bankapp, om dat geld weer door te geven aan anderen die dat verdienen: de bakker die je brood bakt, de verhuurder van je huis, je gezin en je familie.

Niet in alle landen is het zo vanzelfsprekend dat iedereen een eigen rekening heeft. In minder welvarende landen is het banksysteem vaak minder ontwikkeld. Lang niet alle banken zijn er actief, lang niet ieder dorp heeft een bank - laat staan meerdere - en lang niet iedereen heeft een eigen rekening. Dat maakt zorgen voor familie in het buitenland voor expats en immigranten soms een forse uitdaging.

Hier in Nederland zijn we inmiddels gewend om via handige apps in een paar seconden de rekening te delen van een familiediner. Als je dochter je belt omdat ze een beeldschoon jurkje heeft gezien dat ze niet kan betalen, heb je het bedrag in een oogwenk op haar rekening gezet. Maar als je familie in het buitenland zit, wordt dat een stuk ingewikkelder - en vaak nog kostbaar ook.

Als je familie in het buitenland al over een eigen rekening beschikt, duurt het via de gewone banken het normaal gesproken minimaal 48 uur voordat jouw geld op een buitenlandse rekening verschijnt – en die overdracht kost je (gemiddeld) minimaal 15 euro. Als je het geld doorstuurt via een wisselkantoor, kan het sneller en goedkoper – maar dan duurt het nog steeds minimaal zes uur, en kost het minimaal 5 euro, voor je geld zijn bestemming heeft bereikt.

De oplossing is één grenzenloos account dat voor meerdere mensen toegankelijk is, alsof ze elk een eigen rekening hebben. Eén hoofdrekeninghouder (degene die het geld verdient) krijgt een aantal Mastercard debit cards waarmee hij of zij familie toegang kan geven tot een gedeelte van dezelfde rekening. In plaats van geld over te maken naar een andere rekening bij een andere bank, maakt de rekeninghouder geld op de rekening vrij voor specifieke pashouders.

De voordelen zijn enorm. Sowieso hoeven de pashouders zelf geen bankrekening meer te openen. Om de bankpas te ontvangen en de app te kunnen gebruiken, is een simpel KYC-proces genoeg (Know Your Customer: om te verifiëren dat iemand is wie hij of zij zegt te zijn). Maar belangrijker is dat het vrijmaken van bedragen voor de andere pashouders veel sneller gaat (een fractie van een seconde) en veel minder kost dan de op dit moment beschikbare oplossingen die geld overboeken naar een andere rekening.

Expats en immigranten zijn vaak duizenden kilometers van hun familie verwijderd, maar voelen ook figuurlijk een grote afstand. De ideale sociale banking oplossing brengt mensen weer bij elkaar, door nieuwe bancaire mogelijkheden te combineren met echte contactmomenten, zodat de deelnemers niet alleen geld, maar bijvoorbeeld ook foto’s en berichten kunnen uitwisselen. Zorgen gaat tenslotte niet alleen over geld - het gaat om de mensen erachter. Zo maken we bankieren niet alleen sneller, eenvoudiger en goedkoper, maar vooral ook een stuk menselijker.

Door: Marco Abele, co-CEO OneFor

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Financieel