ASML ziet aantal orders bijna verdubbelen

26-07-2021 | door: Witold Kepinski

ASML ziet aantal orders bijna verdubbelen

In het tweede kwartaal boekte ASM zijn omzet van vier miljard euro. Dat is conform de verwachtingen en iets lager dan in het eerste kwartaal. De nettowinst bedraagt 1 miljard euro. De netto-omzet zal nu naar verwachting met ongeveer 35% groeien in 2021.

ASML President en Chief Executive Officer Peter Wennink zegt over de cijfers: "Onze netto-omzet in het tweede kwartaal kwam uit op 4 miljard euro, wat binnen onze verwachting is. De brutomarge kwam uit op 50,9%, boven onze verwachting, wat voornamelijk te wijten is aan hogere inkomsten in software-upgrades omdat klanten de capaciteit snel willen vergroten , evenals eenmalige publicaties van de inkomstenboekhouding. Onze nettoboekingen in het tweede kwartaal kwamen uit op 8,3 miljard euro, inclusief 4,9 miljard euro uit EUV-systemen, waardoor de totale backlog op 17,5 miljard euro kwam. De vraag blijft hoog in alle marktsegmenten en ons productportfolio. Dit is een weerspiegeling van de markt die is gericht op het vergroten van de capaciteit om de opbouw van de digitale infrastructuur te ondersteunen. De vraag op de lange termijn is niet alleen voor geavanceerde nodes, maar ook voor legacy en volwassen nodes in Logic en Memory. We werken aan een maximale output en we verwachten momenteel een groei van de netto-omzet met ongeveer 35% in 2021 vergeleken met vorig jaar met een verwachte brutomarge tussen 51% en 52%."

ASML verwacht in het derde kwartaal een netto-omzet tussen de 5,2 miljard en 5,4 miljard euro met een brutomarge tussen 51% en 52%, R&D-kosten van ongeveer 645 miljoen euro en SG&A-kosten van ongeveer 180 miljoen euro. Het geschatte effectieve belastingtarief op jaarbasis zal voor 2021 naar verwachting ongeveer 15% bedragen.

Terug naar nieuws overzicht